Top 15 lucruri interesante despre Homer

Top 15 lucruri interesante despre Homer

Faceti cunostinta cu unul dintre cei mai mari poeti ai tuturor timpurilor; Homer, care este considerat primul poet al Europei. Se credea ca este un cantaret de curte si un povestitor. Pe baza dialectului sau, unii cred ca era din Iona, desi altii spun ca era din insula Chios. 

Razboiul dintre troieni si greci, asa cum este ilustrat de Homer in Iliada, este probabil ceea ce l-a facut celebru. In acest razboi, troienii (condusi de Priam, fiii sai Hector, Paris si sotia lui Hector Andromache) s-au luptat cu grecii (condusi de Ahile despre care se crede ca este cel mai mare razboinic din lume, Melanus regele Spartei, fratele sau Agamemnon, Ulise). regele Itacai, Ajax al doilea mare razboinic si Aias cel Mare)

1. Anul nasterii necunoscut. 

Homer, celebrul poet grec s-a nascut din Telemachus si Epikaste, desi o inregistrare a orei nasterii sale nu este inregistrata si nu este cunoscuta, deoarece se estimeaza ca se afla intre anii 12 si 8 i.Hr. Se spune ca a murit pe insula Chios si, la fel ca data sa necunoscuta de nastere, data mortii lui este, de asemenea, necunoscuta. 

2. Iliada

In poemul, Iliada, Homer vorbeste despre evenimentele haotice care au avut loc in orasul Ilion in timpul razboiului troian, in special razboiul dintre troieni si greci din ultimul an de razboi. Paris, fiul lui Priam, a rapit-o pe Elena, fiica lui Menelaus; provocand astfel razboiul. Iliada avea 15.693 de randuri si in ea sunt ilustratii si mentiuni ale mai multor zei si zeite, printre care Zeus, Hera, Atena, Poseidon, Apollo, Ares si Afrodita.

3. Odiseea

Iliada si Odiseea sunt cateva dintre lucrarile celebre realizate de Homer. Cei doi sunt interpretati si sunt iubiti de multi pana astazi. Odiseea spune o poveste despre Ulise si calatoria sa dupa razboiul troian. Ulise si oamenii sai l-au intalnit pe Scylla, un monstru cu 6 capete si 12 tentacule si pe Charybdis, un vartej de care au scapat la mica distanta, in timpul calatoriei lor aventuroase. Toti oamenii sai au murit in cele din urma intr-un naufragiu, lasand doar pe Ulise, care a fost capturat sapte ani mai tarziu. 4. Poetul orb.

Homer, fiul lui Telemachus si Epikaste, a fost cantaret si interpret, de aceea numit bard, unii oameni cred ca era orb, de aceea numit bard orb. Nu se stie daca povestea orbirii este adevarata sau este doar despre numele lui, care era neobisnuit la acea vreme si care insemna „ostatic” sau „orb”. 

5. A folosit cel mai vechi alfabet

Se credea ca poeziile lui Homer au fost inregistrate la scurt timp dupa inventarea alfabetului. Inainte de asta, poezia lui ar fi trebuit altfel rostita in loc de scrisa! Se spunea ca primele poezii scrise au fost dictate de poet intre anii 8 si 6 i.Hr.

6. Imnuri homerice

Alte lucrari similare ale lui Homer, poezii care variau de la doar cateva randuri la sute; aceste poezii, cunoscute sub numele de poezii homerice, una dintre ele fiind Ciclul epic al razboiului troian, aveau acelasi dialect ca Odiseea si Iliada.   

7. Homer a fost real?

Din cauza multor fapte disputate despre Homer; precum locul de nastere, anii de nastere si moarte si faptul ca nu exista inregistrari biografice ale barbatului, unii cred ca a fost un personaj fictiv extras din poeziile Iliada si Odiseea. Se crede ca era din Iona in timp ce altii cred ca a locuit pe Insula Chios.

8. O inspiratie poetica

Au existat locuri in Grecia in jurul anului 3 i.Hr. unde Homer a fost onorat. Se spune ca lucrarile lui; cea mai timpurie forma de poezie din Europa, a inspirat multe alte lucrari precum Inferno de Dante Alighieri, Heart of Darkness de Joseph Conrad, Marele vrajitor din Oz de L. Frank Baum si Ulysses de James Joyce, printre altele. 

Afrodita: 10 fapte interesante despre zeita greaca a iubirii Te-ar putea interesa si: Afrodita: 10 fapte interesante despre zeita greaca a iubirii

9. A fost un lider influent 

In Republicanul lui Platon, Homer este mentionat ca un lider influent. Aristotel a mai comentat despre Homer spunand ca el a fost un animal de companie unic al timpului sau. Se spune ca poeziile sale au fost transmise din generatie in generatie prin traditia orala. 

10. Ciclul epic

A scris o carte de poezii numita Ciclul epic, care era o colectie de poezii, care ilustreaza intamplarile razboiului troian. El, de asemenea, imnurile homerice, care este o colectie de 33 de imnuri grecesti care celebreaza zei individuali. 

 Homer este o persoana misterioasa. Opera sa, insa, a depasit generatiile si este inca bucurata de pasionatii de poezie din intreaga lume! 

11. Homer este unul dintre cei mai vechi savanti din istorie 

Studiul lui Homer este unul dintre cele mai vechi subiecte de studii, datand din antichitate. Cu toate acestea, scopurile studiilor homerice s-au schimbat de-a lungul mileniilor. 

Cele mai vechi comentarii pastrate despre Homer se refera la modul sau de tratare a zeilor, pe care criticii ostili, precum poetul Xenofan din Colophon, l-au denuntat ca fiind imoral. 

Se spune ca alegoristul Theagenes din Rhegium l-a aparat pe Homer argumentand ca poemele homerice sunt alegorii. Iliada   si  Odiseea au fost utilizate pe scara larga ca texte scolare in culturile grecesti si elenistice antice  .

Au fost primele opere literare predate tuturor elevilor. Iliada  , in special primele carti ale sale, a fost mult mai atent studiata decat Odiseea in perioada  elenistica si romana.

Ca urmare a proeminentei poezelor in educatia greaca clasica, s-au dezvoltat comentarii extinse asupra lor pentru a explica parti ale poeziei care erau dificile din punct de vedere cultural sau lingvistic.

In perioada elenistica si romana, multi interpreti, in special stoicii, care credeau ca poemele homerice transmit doctrine stoice, le considerau alegorii, care contineau intelepciune ascunsa.

Poate partial din cauza utilizarii extensive a poemelor homerice in educatie, multi autori au crezut ca scopul initial al lui Homer a fost educarea. Intelepciunea lui Homer a devenit atat de apreciata incat a inceput sa dobandeasca imaginea unui filosof aproape prototip. 

Savanti bizantini precum Eustathius al Tesalonicului si Ioan Tzetzes au produs comentarii, extensii si scholia la Homer, mai ales in secolul al XII-lea. 

Numai comentariul lui Eustathius despre  Iliada este masiv, intinzandu-se pe aproape 4.000 de pagini supradimensionate in versiunea tiparita a secolului XXI, iar comentariul sau despre Odiseea inca  aproape 2.000.

12. A avut loc un atac asupra poemelor homerice

In 1664, contrazicand laudele pe scara larga a lui Homer ca simbol al intelepciunii, Francois Hedelin, staretul d'Aubignac a scris un atac usturator asupra poemelor homerice, declarand ca acestea sunt incoerente, imorale, lipsite de gust si fara stil, ca Homer nu a existat niciodata, si ca poeziile au fost impletite in graba de editori incompetenti din cantece orale fara legatura. 

13. Richard Bentley a confirmat ca Homer a existat

Cincizeci de ani mai tarziu, savantul englez Richard Bentley a concluzionat ca Homer a existat, dar ca era un poet oral obscur, preistoric, ale carui compozitii nu au nicio legatura cu Iliada  si  Odiseea  ,  asa cum au fost transmise.

5 fapte surprinzatoare despre Rupi Kaur Te-ar putea interesa si: 5 fapte surprinzatoare despre Rupi Kaur

Potrivit lui Bentley, Homer „a scris o continuare a cantecelor si rapsodiilor, pe care sa o cante singur pentru castiguri mici si voie buna la festivaluri si alte zile de veselie; Ilia  pe care le-a scris pentru barbati si  Ulise pentru celalalt Sex.

Aceste cantece libere nu au fost adunate impreuna sub forma unei poezii epice pana pe vremea lui Pisistratus, la aproximativ 500 de ani dupa.

14. Homer dupa Primul Razboi Mondial

Dupa Primul Razboi Mondial, scoala de analisti a inceput sa piarda din favoarea savantilor homerici. Nu s-a stins in totalitate, dar a ajuns sa fie din ce in ce mai vazut ca o fundatura discreditata. 

Incepand din jurul anului 1928, Milman Parry si Albert Lord, dupa studiile lor despre barzi populari din Balcani, au dezvoltat „Teoria oral-formulaica” conform careia poemele homerice au fost compuse initial prin spectacole orale improvizate, bazate pe epitete traditionale si formule poetice.

Aceasta teorie a gasit o acceptare academica foarte larga si a explicat multe trasaturi nedumerite ale poemelor homerice, inclusiv limbajul lor neobisnuit de arhaic, utilizarea pe scara larga a epitetelor comune si alte trasaturi „repetitive”.

Multi savanti au ajuns la concluzia ca „intrebarea homerica” a primit in sfarsit raspunsul.

15. Savantii au fost de acord ca Iliada  si  Odiseea  sunt poezii unificate

Majoritatea savantilor contemporani, desi nu sunt de acord cu privire la alte intrebari despre geneza poemelor, sunt de acord ca Iliada  si  Odiseea  nu  au fost produse de acelasi autor, pe baza „multelor diferente de maniera narativa, teologie, etica, vocabular si perspectiva si prin caracterul aparent imitativ al anumitor pasaje din  Odiseea  in relatie cu  Iliada .” 

Aproape toti oamenii de stiinta sunt de acord ca  Iliada  si  Odiseea  sunt poezii unificate, in sensul ca fiecare poem prezinta un design general clar si ca nu sunt doar insirate impreuna din cantece care nu au legatura. 

De asemenea, este de acord in general ca fiecare poezie a fost compusa in mare parte de un singur autor, care s-a bazat probabil foarte mult pe traditiile orale mai vechi. Aproape toti oamenii de stiinta sunt de acord ca  Doloneia  din cartea a X-a a  Iliadei  nu face parte din poemul original, ci mai degraba o insertie ulterioara a unui alt poet.

Unii savanti antici credeau ca Homer a fost un martor ocular al razboiului troian; altii credeau ca a trait pana la 500 de ani dupa aceea. Savantii contemporani continua sa dezbata data poeziei.

O lunga istorie a transmiterii orale se afla in spatele compozitiei poemelor, complicand cautarea unei date precise. La o extrema, Richard Janko a propus o data pentru ambele poeme pana in secolul al VIII-lea i.Hr., pe baza analizei lingvistice si a statisticilor. 

Barry B. Powell dateaza compozitia Iliadei  si  Odiseei  la  un moment dat intre 800 si 750 i.Hr., pe baza afirmatiei lui Herodot, care a trait la sfarsitul secolului al V-lea i.Hr., ca Homer a trait cu patru sute de ani inaintea timpului sau „si nu mai mult” (καὶ οὐ πλέοσι), si pe faptul ca poeziile nu mentioneaza tactici de lupta hoplite, inhumatie sau alfabetizare.

Top teme comune in literatura Te-ar putea interesa si: Top teme comune in literatura

Martin Litchfield West a sustinut ca  Iliada  face ecou poeziei lui Hesiod si ca trebuie sa fi fost compusa cel mai devreme in jurul anilor 660-650 i.Hr., cu Odiseea  pana la o generatie mai tarziu.

De asemenea, interpreteaza pasaje din  Iliada  ca aratand cunostintele despre evenimentele istorice care au avut loc in Orientul Apropiat antic la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr., inclusiv distrugerea Babilonului de catre Sanherib in 689 i.Hr. si Sacrul Tebei de catre Asurbanipal in 663/4. i.Hr.

La cealalta extrema, cativa savanti americani, precum Gregory Nagy, vad „Homer” ca o traditie in continua evolutie, care a devenit mult mai stabila pe masura ce traditia a progresat, dar care nu a incetat complet sa se schimbe si sa evolueze pana la mijloc. al secolului al II-lea i.Hr.

„‘Homer” este un nume de origine etimologica necunoscuta, in jurul caruia s-au ridicat multe teorii in antichitate. O astfel de legatura era cu grecescul ὅμηρος ( homeros ), „ostatic” (sau „garant”).

Explicatiile sugerate de savantii moderni tind sa oglindeasca pozitia lor asupra chestiunii homerice generale. Nagy il interpreteaza ca „cel care se potriveste (melodia) impreuna”. Vestul a avansat atat posibile etimologii grecesti cat si feniciene.

3 poezii populare de Homer si sensul lor

1. Iliada

Razboiul troian a devastat Troia si aliatii sai impotriva unei aliante de orase grecesti cunoscute sub numele de ahei si este inregistrat in Iliada intr-o perioada scurta, dar critica de timp. Lupta a inceput cand Paris, fiul regelui Troiei, Priam, a luat-o pe Elena, cea mai frumoasa femeie din lume, de la regele aheic Menelaus, pe cand era inca o sclava loiala. In efortul de a recuceri Elena prin orice mijloace necesare, aheii au adunat o armata considerabila si au navigat spre Troia.

Semnificatie cheie: „Iliada” abordeaza complexitatile naturii umane si razboiul in desfasurare intre dorintele fiecarei persoane si cerintele societatii, subliniind in acelasi timp efectele tragice si teribile ale razboiului.

2. Odiseea

O calatorie de zece ani facuta de eroul grec Ulise in timp ce se intoarce acasa din razboiul troian este consemnata in poemul epic „Odiseea”. Poemul abordeaza teme de rezistenta, ispita, loialitate si puterea povestirii, in timp ce prezinta aventuri, animale magice si infruntari cu zei si zeite. Aceasta analiza a conditiei umane arata dorul lui Ulise pentru tara natala, dificultatile pe care le intampina si dezvoltarea sa de-a lungul Odiseei.

Semnificatie cheie: „Odiseea” onoreaza importanta curajului, a creativitatii si a triumfului spiritului uman. Se uita la efectele vanitatii si la valoarea cunoasterii.

3. „Imnul lui Demeter”

Se crede ca Homer a compus poezia mai scurta „Imnul lui Demeter”, in timp ce este posibil ca si un alt poet sa-l fi scris. Acest imn spune povestea zeitei agriculturii, Demetra, si a cautarii ei pentru Persefone dupa ce a fost rapita de Hades si dusa in lumea interlopa. Pierderea, durerea si ciclul vietii si mortii sunt cateva dintre temele care sunt abordate de-a lungul poemului. Inceputurile ceremoniilor religioase grecesti antice cunoscute sub numele de Misterele Eleusinei sunt, de asemenea, acoperite in aceasta poezie.

Semnificatie cheie: „Imnul lui Demeter” se concentreaza pe natura continua a vietii, dragostea materna si pierderea. El clarifica misterele mortii si renasterii, precum si perspectivele grecilor antici asupra naturii ciclice a anotimpurilor.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Top 15 lucruri interesante despre Homer

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×