Lumea suprarealistă a lui Salvador Dali

Lumea suprarealistă a lui Salvador Dali

Salvador Dali a marcat istoria artelor prin cariera sa de neuitat și prin tabara de artiști suprarealiști, de care a fost unul dintre cei mai influenți membri. Lumea sa suprarealistă plină de imagini maiestuoase și simboluri controverse te face să te gândești la nașterea mai multor teorii, urmărindu-ți influența în istoria artei. În acest articol vom răsfoi lumea suprareală a vieții și opera lui Salvador Dali.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Púbol sau mai simplu Salvador Dali, a fost creatorul uneia dintre cele mai influente mișcări artistice din istorie, suprarealismul. Cu o obsesie pentru subconștient și o pasiune pentru perversitatea excesivă, Dali a câștigat rapid recunoașterea prin proiectele sale șocante și inovative. El a fost o figură emblematică și controversată a Secolului XX, care a marcat profund istoria artei de atunci și de azi.

Cafeaua, Surrealismul și impresionismul

Dali incepe să deseneze încă din copilărie, și la doar 14 ani are prima sa expoziție. Urmează studiile de pictură la Școala Regală de Belle Arte de la Madrid, unde a fost expulzat din cauza arogantei sale și a tonului rebel de care a făcut o dovadă. La acea vreme profund impresionat de picturile lui Salvador Dali, sugerând în mod subtil că era predestinat să devină unul dintre cei mai mari artiști ai secolului. În 1921, convinge grupul de tineri din Madrid care vorbeau despre curentul intitulat Surrealismul să-l accepte. Dali a adăugat elemente proprii lui de cutie de cafea și de sol nisipos de pe malul mării pe care le experimenta în copilăria sa. Artistul a folosit aceste teme în modul lui specific pentru a fusiona fantezia și produsul inteligent.Lucrarile sale diversificate

Operele lui Salvador Dali se întind de la sculpture și pictură, la designul de moda și cinema. Avea o abilitate vie să se adapteze producției în diverse medii, utizând tehnici iesite din comun de la stilul absolut și la acuarele - experimentat cu permisiunea șefului său "de la omul de rând, pana la virtuozul manecii nesfârșite":

• Picturile – Dali a pictat imagini simbolice complexe, portrete-autoportrete și subiecte religioase, poate cea mai cunoscută fiind „Persistența memoriilor” din 1931. El a încercat să explice teoria sa despre iad în picturile sale, precum și influența donatorului său preferat, Sfântul Ioan din Apostol.

De ce trebuie să cunoști picturile negre ale lui Goya Te-ar putea interesa si: De ce trebuie să cunoști picturile negre ale lui Goya

• Sculpturile – Dali a lăsat o mare amprentă și asupra sculpturii, cu artistul având talentul de a se angaja în sculptori în numeroase medii, de la metal, lemn și sticlă, la ceară și glazură, chiar și ceramice. Operele sale bine cunoscute sunt „Double Image of Galarina” din 1961 și „Geopoliticus Child Beholding a Star” din 1944.

• Designul de modă – Dali a pus amprenta sa pe lumea modei, prin crearea "Cap și cravată a Parisului. Acest proiect a fost inițiat pentru a ajuta la dezvoltarea de noi invesțitori în afacerile sale, și a avut succes în dobândirea acestuia.

• În cinematografie - Dali a cooperat cu Luis Buñuel și Walt Disney pentru a crea câteva din cea mai notabilă producții ale sale, cum ar fi filmul dezlănțuit „Un Chien Andalou” din 1929, în colaborare cu compania de film Disney pentru „Destinul Fantastic” din 1945 și câteva altele.

Simboluri și teme recurrente

Simbolul lui Dali de cafea mocăit este unul dintre elementele spre care artistul și-a adresat frecvent. Artistul susține că a văzut această imagine pentru prima dată, la vârsta de trei ani, când cafeaua îi era oferită de ceilalți membri ai familiei. Pe lângă asta, Dali folosea și alte simboluri în lucrările sale, cum ar fi scarabeii de culoare înnebunitoare și liliacul ce îl înfățișa fiind înrudit cu antirealismul lui. De asemenea, Dali folosea și simboluri religioase ca și analogii în lucrările sale, cum ar fi crucile și locurile sfinte și mormintele.

Vorbirea dură și opticile lui Dali

În timpul vieții sale, Salvador Dali a avut o reputatie de om verbal împingător și debil, și totuși lipsit de rețineri. În plus, el era toate acestea și în interviuri și prezentări, împins până la punctul de a șoca publicul său. Acest comportament conducea inevitabil spre isteria colectivă sau la producția unor afirmații stranii și inexplicabile. Totuși, aceste excese verbale nu eluda critical simț și inteligenta lui adaptabilă de a se împrumuta dintr-o ramură științifică în alta.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Lumea suprarealistă a lui Salvador Dali

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×