Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett: Un basm clasic pentru toate vârstele

Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett: Un basm clasic pentru toate vârstele

Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett este un basm clasic ce se îndepărtează de dragonii, vrajitori și vrăjile magice specifice poveștilor clasice. Cu un ton mai realist, această carte încurajează lectura deopotrivă copiilor și adulților. Scrisă în anul 1905, Mica prințesă a câștigat în timp inimile milioanelor de cititori cu școala sa de viață și invitația sa de a ne bucura de micile lucruri care dau sens vieții. În cele ce urmează, vom discuta despre motivul pentru care această carte a rezistat secolelor și a ajuns la toate vârstele.

Despre Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett  Mica prințesă a fost prima lucrare a lui Frances Hodgson Burnett, lansată în anul 1905. Această carte se referă la micul personaj, Sara Crewe, ce învață școala exclusiv feminină, Miss Minchin. Pendulând între modele educaționale vechi și inovatoare, Sara se descurcă în lumea adultă complet singură, iar cititorii noștri vor urmări cu drag transformarea ei.

Personaje și subiecte  Personajele principale din Mica prințesă se înscriu dată fiind profunzimea și subtilitatea lor. Imaginați-vă că urmărim un tărâm Edenic, creat pentru a ne ajuta să ne împrietenim cu oamenii, cu iubirea, bunătatea și curajul. Principalele caracteristici ale unor personaje complexe, cum ar fi Sara, Becky, Ermengarde, Erinei sau Lavinia, devin mai viscerale când intri în Poveste și dai ochi cu cele două părți ale London-ului: Țara Reală și Țara Fictivă.Sara Crewe  Sara Crewe este personajul principal și liderul Poveștii. Ea tranzitează între două lumi simultaneu, India și Anglia. Crescută în bogăția unui părinte iubitor și în luxul din India, această fetiță își schimbă viețile atunci când este dusă în Anglia și se vede nevoită să învețe prin încercare și greșeală cum să se descurce în nooglea ei.

Becky  Împreună cu Sara, Becky, servitoare modestă în casa Miss Minchin, secundează protagonista cu gânduri și acțiuni. Pe măsură ce trece cartea, Becky devine mai mult decât o servitoare. Ea devine prietenul și familia lui Sara.

Cele mai bune cărți pentru copii despre mediu Te-ar putea interesa si: Cele mai bune cărți pentru copii despre mediu

Ermengarde și Erinei  Ermengarde și Erinei sunt niște surori mai mici, ce îi fac cu ochiul lui Sara, și prioritatea lor este să beneficieze de toate „performanțele” lui Sara. Făcând parte din corporativismul rigid al școlii, Ermengarde și Erinei trăiesc viața la fel ca toți ceilalți, însă dorința lor de a-l imita pe Sara devine evidentă pe trecerea timpului.

Lavinia  Lavinia, colega pătimașă a lui Sara, aduce un contrast interesant în carte. Ea e prietenoasă cu toți, însă obiceiul de a-i interprea pe ceilalți cât mai corect posibil o face să devină invidiată în Grup. Lavinia trăiește simultan două personalități - cea realistă, și cea de fascinație cu excentricitatea lui Sara.

Valorile și morala Mica prințesă oferă cititorilor o lectură morală a cum să conducă o viață. Motivul principal este acela de a ne bucura de anumite lucruri, care, desi mici, pot avea un impact profund asupra vieții noastre. Dintre acestea enumerăm:

• Rezistența și speranța  După cum a explicat-o Sara, rezistența și speranța pot fi un mare atu pentru noi în viață. Acela de a prezenta fața luminii și a trece peste încercări, ne îndreptățește cu o autonomie de a lua deciziile potrivite, iar speranța ne ajută să "tresărim în ziua nouă în care cântul albinelor și zâmbetul soarelui ne-ntâmpină".

• Importanța prieteniei  Prietenia este o altă temă importantă în Mica prințesă. Personajele cartii împărtășesc o experiență umană comună și devin mai aproape unul de altul. Acest lucru se vede clar în relația lui Sara cu Becky. Pe lângă simțul responsabilității sale de a lua pentru Becky însărcinări mai mari, aceasta avea și responsabilitatea de a avea grijă de aceasta.

• Iubirea și generozitatea  Iubirea și generozitatea sunt și ele doua valori evidente prezente în Mica prințesă. Viața lui Sara se schimbă pe deplin atunci când apare un om necunoscut, devenind un suporter generos.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Mica prințesă de Frances Hodgson Burnett: Un basm clasic pentru toate vârstele

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×