Mișcarea artistică a realismului: O eră a revoluției

Mișcarea artistică a realismului: O eră a revoluției

Realismul este o mișcare artistică care a apărut în mijlocul secolului XIX, spunându-și povestea prin pictură, sculptură și literatură. Dar, acest stil artistic poate avea mai multe semnificații, atât în decursul secolului XIX, cât și în secolul XX și al XXI-lea. Acest articol explorează istoria și înțelesul realismului de-a lungul istoriei, precum și impactul său asupra artei și culturii avansate.

I. Definiția realismului

Realismul a fost definit în mai multe moduri pe parcursul istoriei sale și definirea exactă depinde de contextul în care este folosit. În general, realismul implică descrierea mediului înconjurător într-un mod obiectiv și neafectat, cu scopul de a reproduce lumea din spatele unor povestiri sau imagini de față. Principala diferență între realism și alte mișcări artistice anterioare, cum ar fi romanticismul și neoclasicismul, este că realismul se concentrează pe prezentarea fidelă a lumii reale, în timp ce aceste alte mișcări erau concentrate mai degrabă pe a reprezenta imagini idealizate.

II. Istoria realismului

Realismul a apărut în Franța în mijlocul secolului XIX, aducând o nouă direcție în artă și literatură. Realismul a apărut din nevoia artiștilor și scriitorilor de a reprezenta viața cotidiană cu acuratețe. Aceștia au respins modul idealizat al romanticilor și neoclasicilor și, în schimb, au îmbrățișat reconstruirea fidelă a realității.Realismul s-a răspândit rapid ca o noua eră artistică. Printre pionierii artistici ai realismului s-au numărat pictorii Gustave Courbet și Jean-Francois Millet, precum și scriitorii ale căror opere reprezintă manifestul acestui curent, Honoré de Balzac, George Sand și Stendhal.

Prin prima jumătate a secolului XX, realismul a evoluat într-o varietate de mișcări avangardiste, cum ar fi fotorealismul și cubismul. Deși a avut influențe la scara mondială, realismul trăit în această perioadă a fost dominat de estetica și temele din Statele Unite și Europa de Vest.

III. Subgenuri ale realismului

În funcție de contexul în care se folosește, există mai multe subgenuri ale realismului, inclusiv:

 • Realismul istoric: Presupune prezentarea obiectivă a trecutului, lipsită de nuanțe idealizate și de subiectivism.

 • Realismul obiectiv: Se concentrează pe reproducerea detaliilor din lumea reală printr-o perspectivă neutră.

  Picturi ale femeilor: privire artistică asupra femeilor prin istorie Te-ar putea interesa si: Picturi ale femeilor: privire artistică asupra femeilor prin istorie
 • Realismul social: Se referă la prezentarea fidelă a vieții sociale, concentrându-se asupra problemelor sociale și economice.

 • Fenomenologia realistă: Aceasta este o ramură a realismului care se concentrează pe cercetarea emoțiilor și sentimentelor asociate cu realitatea mediatizată.

IV. Caracteristicile realismului

Realismul s-a contrapus mișcărilor anterioare și a fost distins de alte stiluri prin următoarele caracteristici:

 • Obiectivitatea: Realismul se concentrează pe descrierea lumii reale așa cum este ea, fără subiectivism sau imagine idealizată.

 • Detalii: Realismul se concentrează pe prezentarea detaliilor, astfel încât spectatorii și cititorii se pot conecta la ceea ce au în fața lor.

 • Reporterial: Realismul este în general bazat pe tehnici reporterilice, permițându-i artistului sau scriitorului să prezinte lumea în mod fidel, folosind tehnici cum ar fi comutarea scenelor.

 • Imaginație limitată: Cu realismul, artistul și scriitorul aleargă după lumea reală, făcând imaginația mai puțin relevantă decât descrierea imaginației.

V. Realismul modern

În pofida legăturii sale strânse cu estetica secolului XIX, realismul a trăit mai departe în epocile următoare. Cu noua luminare a Postmodernismului și a mișcării de avangardă, realismul a început să ia noi forme și direcții. De asemenea, a fost influențat puternic de mileniul III, aducând cu sine noi subgenuri precum realismul magic și literatura lirică.

Printre principalele caracteristici ale realismului modern s-au numărat:

 • Reprezentarea grafică a lumii: Realismul modern permite artistului să prezinte lumea grafică și să combine lumea imaginară cu cea reală.

 • Oricine poate fi subiect: În contraste marcate cu realismul secolului XIX, realismul modern a început să își sublinieze subiectele, de la cărți pentru copii la tragedii dramatice.

 • Multimedia: Realismul modern s-a mutat dincolo de domeniul literar și pictural, explorând și alte medii, cum ar fi filmul, sculptura și muzica, aducând cu sine diverse noi perspectiv asupra lumii reale.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Mișcarea artistică a realismului: O eră a revoluției

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×