Istoria stilului punk: moda, haos si anarhie

Istoria stilului punk: moda, haos si anarhie

In ultimii ani ai anilor '70, cuvantul punk nu s-a nascut doar pentru a da un nume unei miscari pur muzicale. A fost, mai mult decat atat, un mod de a transmite un mesaj, in mijlocul unei situatii politice si sociale haotice.

„Inainte de punk, eram o generatie care astepta o coloana sonora”, spune John Robb in cartea sa „Punk Rock: An Oral History”.

Anti-sistem: asa a fost definita moda punk la mijlocul anilor '70, la Londra. Un stil care a aparut din mana unui grup de tineri care au recreat tinutele clasei muncitoare a vremii, in timp ce trupe precum Sex Pistols, The Damned, The Clash, X-Ray Spex si Generation X au folosit muzica ca scuza perfecta sa denunte nedreptatile sociale.

Dupa sosirea Teddy Boys, dupa cel de- al doilea razboi mondial, a carui ideologie s-a caracterizat prin purtarea de haine inspirate din anii '40 si prin modul lor de a se imbraca au incercat sa reinvie stilul omului din „era eduardiana” la inceputul al 20-lea, s-a nascut o contracultura care promitea sa mearga impotriva tuturor, absolut a tuturor tiparelor stabilite.Punkul a izbucnit cu aceeasi forta a urmelor unor dr. Martens, utilizate anterior de artisti de talia lui Roger Daltrey, care a fost vocalistul The Who.

Pantalonii - inainte de panza - au fost transformati in denim si au fost rupti intentionat pentru a dezvalui picioarele acoperite cu jumatati de colanti.

Jachetele din piele erau imbinate cu lanturi si farmece de lacat si chiar cu lame de ras.

Un singur cuvant a descris aparitia stilului punk: rebeliune. „Punkerii au respins aspectul placut din punct de vedere estetic si de obicei purtau haine obisnuite in moduri socante. Hainele au fost alese si manipulate pentru a trimite mesaje diferite”, asigura Jill Condra in cartea sa „ The Greenwood Encyclopedia of Clothing Through World History ”.

Fuste Dama 650+ Modele: Elegante, Office si Casual la moda in 2024 Te-ar putea interesa si: Fuste Dama 650+ Modele: Elegante, Office si Casual la moda in 2024

„Jachetele de uniforma scolara au fost peticite, purtate din interior spre exterior sau toate cele de mai sus”, adauga ea.

Dar nu era doar modul de a te imbraca. Capetele rase si crestele pictate cu coloranti artificiali au exprimat nu numai respingerea societatii momentului; de asemenea adevaratul sens al muzicii punk.

Let it Rock de Vivienne Westwood si inceputul unui stil nou

La 430 King's Road (Londra), s-a nascut Let it Rock, un magazin de moda creat de Vivienne Westwood si Michael McLaren, un loc care si-a schimbat numele in Too Fast to Live, Too Young to Die, in 1972, Sex, in 1974 si Sedicionari, in 1977.

Doua articole vestimentare emblematice create de Westwood au fost pantalonii rupti, blugi ultra-stransi care au fost consolidati ca o contrapropunere a pantalonilor cu fund de clopot - atat de populari in stilul Disco - si pantalonii bondage, realizati in patch-uri tartan si piele.

Stil adaptat de vedete ale genului precum Johnny Rotten si Sid Vicious, ambii din grupul Sex Pistols. O moda care, in plus, a redefinit conceptul de feminitate si masculinitate intr-un mod brusc, dand loc aparitiei unor noi termeni precum androginism.

In timp ce muzica punk a sunat, moda si-a ridicat si vocea. Tare, agresiv, rebel. Nu era doar o centura cu teapa sau o jacheta de piele, ci nu era corect acel mod de a tipa.

Nici puterea basului in garajele din Londra si rebeliunea Ramones in primele lor concerte la CBGB din New York; simpla atitudine anti orice era inca vie. Punk no die !!!


Ce nota merita acest Articol:
Marius

Marius - Bucuresti, 30 ani

Am terminat Facultatea de Informatica in Bucuresti, si am continuat sa ma specializez in domeniul IT urmand si un Master pe acest profil. Cel mai mult imi place sa invat lucruri noi si sa fiu mereu in pas cu noile tehnologii in acest domeniu. Hobby-urile mele sunt baschetul, plimbarile in natura. In momentul de fata, sunt specialist IT, si incerc sa aprofundez pe cat de mult posibil acest domeniu, fiind in permanenta informat, pentru a deveni un profesionist. 

Nu sunt Comentarii la Istoria stilului punk: moda, haos si anarhie

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×