Neuralink – compania de neurotehnologie care schimbă viitorul omenirii?

Neuralink – compania de neurotehnologie care schimbă viitorul omenirii?

În anul 2016, Elon Musk și Max Hodak au pus bazele unei companii specializate în furnizarea de interfețe creier-computer, capabile să schimbe viitorul omenirii. Considerat de mulți un vizionar datorită proiectelor sale, precum SpaceX, Tesla și Starlink, Musk își propune să le ofere oamenilor primul cip implantabil. Prin intermediul acestui cip, oamenii vor fi capabili să se conecteze cu un computer.

Acest micro dispozitiv se bazează pe niște mini electrozi care vor “citi”, prelucra și interpreta semnalele electrice ale neuronilor transmițându-le ulterior computerului sub formă de comenzi executabile. De exemplu, un jucător de pe o platformă de iGaming, precum Verde Casino, va juca fără să își mai folosească mâinile, ci doar creierul. Desigur, obiectul Neuralink este de înțelegere a creierului, de interacțiune cu acesta și de a crea legături între om și computere. Oare va reuși?

Ce a reușit Neuralink până în prezent?

La finalul anului 2022, Elon Musk anunța că Neuralink a înaintat documentația necesară obținerii tuturor aprobărilor din partea FDA (Food and Drug Administration) pentru a implementa primul cip într-un creier uman. Termenul avansat de către Musk era de șase luni, ceea ce ar însemna că la jumătatea anului 2023 am putea asista la această operațiune.

Până în acest moment, compania a reușit să implanteze cipuri unui porc și unor maimuțe, rezultatele fiind impresionante. Se pare că maimuțele cărora le-au fost implantate cipurile Neuralink au reușit să miște cursorul pe un ecran folosindu-și doar creierul.Ce își dorește Neuralink de la cipul cu interfață om-mașină?

Unul dintre obiectivele pe care Neuralink își dorește să le atingă este legat de redarea funcțiilor de vedere și mortice la persoanele care suferă de pierderea vederii sau de paralizie. Compania menționează că a conceput și un robot care dispune de abilitățile necesare introducerii acestui cip în creier evitând interacțiunea cu vasele de sânge care asigură buna funcționare a acestuia.

Dimensiunea cipului este de 0.955 inch (2.42 cm), acesta fiind mult mai puțin vizibil decât alte dispozitive create până în acest moment. Euralink nu este prima companie care va implementa un astfel de dispozitiv într-un creier uman.

În 2021, Synchron a obținut aprobările necesare din partea FDA pentru a efectua un astfel de test, iar în 2022 o altă companie, Axsoft, și-a anunțat dorința de a realiza un prototip de cip bazat pe interfața om-mașină (acesta urmând să fie realizat din niște materiale foarte flexibile). În 2023, o altă companie, Paradromics va începe testele pe om cu un astfel de dispozitiv.

Este privit cu scepticism proiectul Neuralink?

Nu puține sunt vocile care evidențiază faptul că de la înființare și până în prezent, compania lui Elon Musk nu a realizat pași concreți pentru realizarea tehnologiei necesare implantării acestui dispozitiv. Unii specualisti consideră că nu este vorba decât despre un experiment științific, care nu aduce niciun fel de valoare demonstrabilă sănătății pacienților.

Greșeli pe care le fac oamenii în pariurile sportive online Te-ar putea interesa si: Greșeli pe care le fac oamenii în pariurile sportive online

Un alt aspect este legat de modul în care va demonstra Neuralink că dispozitivul său nu reprezintă un risc pentru pacienți. Iar acest lucru trebuie realizat chiar în perioada următoare, pentru că FDA va avea nevoie de aceste dovezi pentru a acorda aprobările necesare implantării cipului într-un creier uman. De asemenea, sunt așteptate dovezi privind și durabilitatea dispozitivului.

Cipul cu interfață om-mașină de la Neuralink – primul dispozitiv care va permite telepatia și salvarea memoriei umane?

În prezentările sale, Elon Musk a menționat faptul că omul modern a căpătat un statut de “cyborg” datorită utilizării masive a dispozitivelor inteligente. Folosirea acestora a creat un “strat digital terțiar” omului modern, iar cipul Neuralink va îmbunătăți nivelul de interacțiune dintre cortexul uman și acest strat.

Acesta aproximează că omul va beneficia de o îmbunătățire a lățimii de bandă de 1000 sau 10000 de ori mai mare în viitor. Mai mult decât atât, pe termen lung, implementarea acestor dispozitive va permite transmiterea de informații în mod direct între oameni întocmai ca la telepatici.

Totodată, dat fiind faptul că funcțiile de vorbire, gândire, memorie, conștientizare de sine, percepție și atenție sunt coordonate de către cortex, astfel de dispozitive vor juca un rol esențial în salvarea memoriei unui om. În plus, aceasta va putea fi integrată ulterior unei alte persoane sau chiar unui robot.

Desigur, toate acestea par a fi de domeniul științifico-fantastic, așa cum recunoaște însuși Elon Musk, însă, dacă s-ar obține rezultatele scontate atunci calitatea vieții multor persoane cu probleme medicale majore s-ar imbuntati considerabil. Printre acestea se numără și persoanele epileptice și cele care suferă de Parkinson ori de tulburare obsesiv-compulsivă.

Conform mențiunilor lui Elon Musk, atât implantarea, cât și îndepărtarea dispozitivului se va efectua fără riscuri la adresa siguranței creierului unei persoane. Din nenumăratele teste realizate pe primate, succesului cipului Neuralink pare să fie asigurat. Rămâne se văzut care vor fi concluziile specialiștilor din cadrul FDA și ce răspuns vor oferi aceștia în privința acordării autorizației de experimentare la nivel uman în 2023.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Neuralink – compania de neurotehnologie care schimbă viitorul omenirii?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×