Cele mai faimoase 10 tablouri Pablo Picasso (capodopere)

Cele mai faimoase 10 tablouri Pablo Picasso (capodopere)

Pablo Picasso este, fara indoiala, printre cei mai faimosi si influenti pictori ai tuturor timpurilor. Picasso a facut multe alte lucruri in afara de pictura, adica a fost si sculptor, ceramicist, gravor si designer de teatru. Cu toate acestea, el este cel mai faimos pentru munca sa ca pictor.

Opera lui Picasso este de obicei clasificata in perioade, si anume perioada albastra, perioada trandafirilor, perioada cu influenta africana si cubismul (perioada de cristal). Mai jos sunt cele mai bune/cele mai faimoase picturi Pablo Picasso.

1. Doamnele din Avignon de Pablo Picasso

Doamnele din Avignon de Pablo Picasso

Les Demoiselles d'Avignon este o pictura masiva in ulei cu cinci prostituate pozate revelatoare. Figurile si formele din aceasta lucrare se caracterizeaza prin neconcordanta si unghiuri ascutite. Caracteristicile fetei femeilor arata, de asemenea, semne clare ale influentei egiptene.

Mastile celor doua femei din dreapta amintesc de cele gasite in Africa, in timp ce cele ale celor doua femei din stanga sunt in stilul iberic semnatura lui Picasso.

In lumina geometriei sale complexe si a mai multor puncte de vedere, Les Demoiselles d'Avignon este adesea catalogata ca o opera de arta proto-cubista.

2. Chitaristul vechi de Pablo Picasso

Batranul chitarist de Pablo Picasso

Picasso a pictat The Old Guitarist candva intre 1903 si 1904. Perioada albastra a lui Picasso, in care a pictat aproape exclusiv in albastru si albastru-verde, include aceasta capodopera.

Aplecat deasupra instrumentului sau, batranul firav din opera de arta are o fata slabita si pare foarte flamand. Saracia, boala si moartea care l-au inconjurat pe Picasso in aceasta perioada sunt reflectate in tonurile sumbre de albastru, forma alungita si subiectul sumbru al lui The Old Guitarist.Pe langa compozitia si maniera sa creativa, The Old Guitarist este renumit pentru subiectul sau sumbru. Prefigurand abordarea sa ulterioara, mai abstracta, Picasso foloseste forme extinse, perspective inclinate si forme reduse. Acum face parte din colectia permanenta a Institutului de Arta din Chicago.

3. Ma Jolie de Pablo Picasso

Ma Jolie de Pablo Picasso

Ma Jolie a lui Picasso a fost pictata intre 1911 si 1912. La acea vreme, Picasso si Georges Braque dezvoltau stilul cubist, iar aceasta este considerata una dintre cele mai semnificative lucrari ale sale din acea vreme.

Cubismul analitic, din care Ma Jolie este un exemplu reprezentativ, deconstruieste obiectele in formele geometrice componente si le infatiseaza simultan dintr-o varietate de perspective.

Ma Jolie a lui Picasso este o compozitie complexa, cu mai multe straturi, care foloseste atat elemente abstracte, cat si elemente identificabile. Chitara, cateva litere si cateva cioburi de figuri umane sunt doar cateva dintre multele forme care se suprapun din acest tablou. Ma Jolie a lui Picasso, cu paleta sa de culori indraznete si formele capricioase, exemplifica spiritul avangardist al cubismului si al artei de la inceputul secolului al XX-lea in general.

Cele mai bune muzee din New York Te-ar putea interesa si: Cele mai bune muzee din New York

Multi oameni au idei diferite despre cum sa o interpreteze pe Ma Jolie, dar toata lumea este de acord ca este o capodopera a picturii cubiste. In prezent, poate fi gasit in colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna din New York.

4. Trei muzicieni de Pablo Picasso

Opera de arta Trei muzicieni de Pablo Picasso a fost finalizata in 1921. Este una dintre cele mai faimoase piese ale sale din vremea cubismului sintetic, cand a folosit forme si culori mai realiste.

„Trei muzicieni” de Picasso surprinde spiritul unei sarbatori pline de bucurie prin utilizarea de culori indraznete, contrastante si forme simpliste. Exista trei figuri umane unice vazute in lucrare. Doi dintre indivizi canta la instrumente, iar al treilea canta.

Apropierea stransa a figurilor transmite un mesaj de prietenie si fericire. Natura plana, grafica a picturii provine din utilizarea blocurilor de culoare indraznete si plate, in timp ce utilizarea modelelor rupte si a formelor suprapuse transmite miscare si energie.

„Trei muzicieni” a lui Picasso este in mare parte considerata una dintre cele mai realizate lucrari ale sale din perioada cubista sintetica si este salutata pentru culoarea sa vie, compozitia energica si starea de spirit vesela. In prezent, poate fi gasit in colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna din New York.

5. Nud, frunze verzi si bust de Pablo Picasso

Picasso a pictat mai multe portrete ale amantei si muzei sale Marie-Therese Walter incepand cu 1932, inclusiv unul intitulat „Nud, frunze verzi si bust”. Inaltimea panzei colorate de albastru si liliac este de aproape 5 picioare (1,5 m).

Picasso a vandut lucrarea prietenului sau, renumitul dealer de arta evreu-franco Paul Rosenberg, cu care a avut un aranjament exclusiv la acea vreme.

Sidney si Frances Brody, colectionari de arta din Los Angeles, au detinut opera de arta timp de aproape sase decenii. A adus la licitatie 106,5 milioane de dolari, fiind al treilea cel mai mare pret platit vreodata pentru o opera de arta vanduta public.

6. Visul de Pablo Picasso

„Visul” de Pablo Picasso este un tablou din anul 1932. Este una dintre cele mai faimoase piese ale sale din epoca suprarealista, cand se inspira din inconstient.

Picasso a creat un mediu ciudat, de vis, in „Visul”, distorsionand si fragmentand forme si folosind culori vii, contrastante. Subiectul imaginii este o femeie goala al carei corp a fost rupt in mai multe forme care se intrepatrund.

Fata si bratele ei sunt mult simplificate, in timp ce picioarele si bratele sunt lungi. Un caleidoscop de modele si forme abstracte creeaza un fundal suprarealist. In timp ce compozitia generala este plata si abstracta, amestecul de culori vii si modele sparte ii confera un sentiment de imprevizibilitate si incertitudine.

„Visul” lui Picasso este in mare parte considerata una dintre cele mai realizate lucrari ale sale din epoca suprarealista si este laudata pentru utilizarea uimitoare a culorii si a formei, precum si pentru investigarea corpului uman si a subconstientului.

7. Fata inaintea unei oglinzi de Pablo Picasso

Picasso a creat aceasta capodopera in 1932, un an crucial in cariera sa artistica. Picasso implinise deja varsta de 51 de ani in aceasta perioada a vietii sale, iar statutul sau de artist important era bine stabilit.

Cele mai faimoase 17 tablouri din Muzeul Luvru, Paris Te-ar putea interesa si: Cele mai faimoase 17 tablouri din Muzeul Luvru, Paris

Amanta si inspiratia creativa a lui Picasso, Marie-Therese Walter, este ilustrata aici privind propria ei reflectie intr-o oglinda. Fata femeii a fost taiata in jumatate si pictata in culori contrastante: o parte este senina si liliac pastel, in timp ce cealalta este dur si galben primar.

In reflectie, protagonista noastra apare mai in varsta si chipul ei este scufundat, poate ca o metafora a propriei sale mortalitati. Imaginea este rotunjita cu un model vibrant de diamant in fundal, evocand arlechinul pe care Picasso il folosea frecvent ca simbol. In prezent, pictura face parte din colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna din New York.

8. Guernica de Pablo Picasso

Terminat in 1937, „Guernica” este una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Pablo Picasso. Este considerata una dintre cele mai bune picturi anti-razboi ale secolului al XX-lea si este adesea enumerata printre cele mai renumite si importante lucrari ale sale.

Cand satul basc Guernica a fost bombardat de avioane germane si italiene in timpul razboiului civil spaniol, Picasso s-a simtit obligat sa faca aceasta lucrare ca o reactie. Picasso a pictat-o ​​intr-un stil cubist, punand accent pe forme zdrobite si contraste de culoare socante sugerand violenta si anarhie.

Animalele si oamenii deopotriva sunt aratate in pictura cu emotie extrema si exagerare. Exista un taur, un cal si femei si copii care se plang. Mesajul politic si utilizarea indrazneata si experimentala a culorii si a formei in „Guernica” i-au castigat o aclamatie larg raspandita.

Ca o reprezentare puternica a ororilor razboiului si a impactului teribil al violentei asupra populatiilor nevinovate, aceasta pictura este adesea citata ca fiind una dintre cele mai bune lucrari anti-razboi ale secolului al XX-lea. Pictura poate fi vazuta la Muzeul Reina Sofia din Madrid, Spania.

9. Femeia care plange de Pablo Picasso

„Femeia care plange” a lui Picasso este o reprezentare evocatoare a pierderii si a doliu datorita folosirii formelor deformate, dezarticulate si a culorilor stralucitoare, care se ciocnesc.

Fata femeii despre care se arata ca plange este deformata si contorsionata, trasaturile ei accentuate si ochii coborati. In timp ce compozitia generala este plata si abstracta, amestecul de culori vii si modele sparte ii confera un sentiment de imprevizibilitate si incertitudine.

Renumita pentru impactul sau emotional profund si pentru examinarea conditiei umane in vremuri de conflict si tristete, „Femeia care plange” a castigat numeroase premii.

Este inca una dintre cele mai emblematice opere de arta ale secolului al XX-lea si, in general, este de acord ca este una dintre cele mai bune lucrari ale lui Picasso. 

10. Dora Maar au Chat de Pablo Picasso

Pablo Picasso a pictat „Dora Maar au Chat” in 1941. Subiectul este Dora Maar, un fotograf si artist francez care a fost amanta si inspiratia creativa a lui Picasso in deceniul dintre sfarsitul anilor 1930 si inceputul anilor 1940.

„Dora Maar au Chat” de Picasso este un portret impresionant al iubitului artistului, pe care il infatiseaza folosind un amestec de stiluri abstracte si reprezentative.

In timp ce trunchiul ei este desenat intr-un stil mai realist, fata ei este spulberata intr-un amestec de forme care se suprapun. Contrastul si umorul picturii sunt obtinute in parte prin trasaturile ei exagerate.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cele mai faimoase 10 tablouri Pablo Picasso (capodopere)

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×