Participi la o greva sau angajatii tai fac una? Consulta un avocat de Dreptul Muncii din Timisoara!

Participi la o greva sau angajatii tai fac una? Consulta un avocat de Dreptul Muncii din Timisoara!

Uneori, conflictele dintre angajatori si salariati se agraveaza pana intr-un punct in care solutionarea situatiei devine foarte dificila. Daca te confrunti cu o astfel de situatie sau daca doresti prevenirea ei, apeleaza cu incredere la un avocat de Dreptul Muncii din Timisoara. Cunoscand perfect prevederile legale, acesta iti va oferi consultanta necesara, indiferent de care parte te afli: a patronatului sau a salariatilor.

Cum este definita greva si in ce conditii se poate declansa?

Conform Legii 168/1999, Greva constituie o incetare colectiva şi voluntara a lucrului intr-o unitate şi poate fi declarata pe durata desfaşurarii conflictelor de interese.

Un avocat Dreptul muncii Timisoara iti va arata ca, pentru declararea unei greve, trebuie indeplinite doua conditii: in primul rand sa fi fost epuizate in prealabil  posibilitaţile de soluţionare a conflictului de interese, iar in al doilea rand momentul declanşarii sa fi fost adus la cunoştinţa conducerii unitaţii, de catre organizatori, cu 48 de ore inainte.

Hotararea declararii grevei se ia de catre organizaţiile sindicale reprezentative participante la conflictul de interese, cu acordul a cel puţin jumatate din numarul membrilor. In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, hotararea de declarare a grevei se ia prin vot secret, cu acordul a cel puţin unei patrimi din numarul salariaţilor.Daca nu au fost indeplinite aceste conditii – sau altele, prevazute de asemenea de lege, care iti vor fi explicate de un avocat de Dreptul muncii din Timisoara – greva poate fi declarata ilegala.


Tipurile de greva si desfasurarea acestora

Acest tip de conflicte de munca poate fi de trei feluri: de avertisment, propriu-zis şi de solidaritate.

Top agentii SEO din Romania Te-ar putea interesa si: Top agentii SEO din Romania

Greva de avertisment nu poate avea o durata mai mare de doua ore, daca se face cu incetarea lucrului, şi trebuie, in toate cazurile, sa preceada cu cel puţin 5 zile greva propriu-zisa.

Cea de solidaritate poate fi declarata in vederea susţinerii revendicarilor formulate de salariaţii din alte unitaţi. Ea nu poate avea o durata mai mare de o zi şi trebuie anunţata in scris conducerii unitaţii cu cel puţin 48 de ore inainte de data incetarii lucrului.

Durata grevelor propriu-zise este stabilita de organizatori, adica de sindicate sau de reprezentantii salariatilor, care ii reprezinta pe grevisti in relatiile cu unitatea, precum si in faţa instanţelor judecatoreşti, in cazurile in care se solicita suspendarea sau incetarea grevei. In acest din urma caz, este devine imperios necesar ajutorul oferit de un avocat de Dreptul muncii din Timisoara.

Daca, dupa declararea grevei, jumatate din numarul salariaţilor care au hotarat declararea acesteia decid sa renunte, greva inceteaza.

Este important de stiut ca participarea la greva sau organizarea acesteia, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi, nu reprezinta o incalcare a obligaţiilor de serviciu ale salariaţilor şi nu poate avea consecinţe negative asupra greviştilor sau asupra organizatorilor. Pe durata conflictului, salariaţii işi menţin toate drepturile ce decurg din contractul individual de munca, cu excepţia celor salariale.

Conducerile unitaţilor pot solicita suspendarea grevei pe un termen de cel mult 30 de zile de la data inceperii acesteia, daca se constata ca prin continuarea ei s-ar pune in pericol viaţa sau sanatatea oamenilor.

Legislatia prevede, in plus, o serie de domenii de activitate in care greva fie nu poate fi declansata, fie poate fi efectuata doar cu conditia asigurarii efectuarii unor servicii esentiale.

Pentru a cunoaste toate dispozitiile legale, in vederea unei reprezentari coerente in fata instantei sau pentru a aduce argumente decisive in negocierile purtate intre patronat si salariati, apeleaza cu incredere la un avocat de Dreptul muncii din Timisoara!


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Participi la o greva sau angajatii tai fac una? Consulta un avocat de Dreptul Muncii din Timisoara!

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×