Peter Paul Rubens: Biografia unui artist rubenesc

Peter Paul Rubens: Biografia unui artist rubenesc

Peter Paul Rubens s-a nascut în data de 28 iunie 1577, în orasul Siegen, din nordul Vestfalienei. Liber profesionist, Rubens a fost un pictor si diplomat faimos, cunoscut pentru stilul sau caracteristic, creat de influentele din arta flamande, italica si spaniola. El a contribuit la definirea clasicilor in pictura baroca si a folosit aceasta abordare in crearea unei lucrari de arta memorabile, inclusiv in imortalizarea imaginii regelui Antonio si a familiei acestuia. Biografia sa l-a inspirat pe istoricul artelor, John Rupert Martin, sa-i spuna "cel mai mare artist baroc". Acest articol examineaza biografia pictorului Rubens si influentele pe care le-a adus stilului baroc.

Rubens a studiat pictura si el a ramas fidel influentei clasicale ale artelor flamande, italiene si spaniole. Copilaria sa a fost marcata de nevoia de a fi independent si de dorinta de a-si gasi propria voce in arta. Acest cautator a experimentat diverse stiluri si schite de-a lungul carierei sale. De exemplu, Rubens a iesit din confortul sau miercurile printr-un schimb de stiluri, crescand sensibilitatea si integrand stilurile moderne prin experimentare.

Primii ani

Rubens a petrecut primii 6 ani ai vietii sale in orasul Siegen din Vestfalia, nu departe de Dortmund si Munchen. Parintii lui misteriosi au murit cand el avea doar 7 ani. Fratele mai mare a lui Rubens a dus copiii in Antwerp, Europa de Nord. Acesta a fost primul contact cu arta, unde Rubens a fost captivat de frumusetile peisajului si de arta flamanda.Educatia si experientele lui Rubens

Ruben a primit educatie economie si pictura de la Jacob Coosemann si Bernard van Orley la cursurile Academiei Regale de Arte din Antwerp. El a cunoscut si afinitati politice acolo, in momentul cand s-a alaturat grupului academiei Gildei. Pe langa asta, a vizitat peisajul din Italia, si se ocupa cu studiul artelor. Acolo, el aformat un triumvirat cu alte doi pictori care se asemanau in stil: Antoon van Dyck si Frans Snyders. Acest triumvirat si-a unit talentele pentru a crea motive si decoratiuni noi si atractive care au reusit sa-i captiveze pe contemporani sai.

Premierul in pictura

Rubens a devenit regizor artistic de teatru in anul 1604, iar peste cativa ani, in 1609, s-a casatorit cu Isabella. Aceasta a fost inimata sa cea mai indelungata legatura si a dus la nasterea mai multor copii.

In jurul anilor 1609–1610, Rubens a primit primul sau contract artistic, in care trebuia sa picteze pictura husei de capac al altarului Saint-Jacques din arena Beffroi, Belgia. In anul 1615 si-a format si o galerie, si in anii care au urmat a primit numeroase comenzi.

Unul dintre primele sale proiecte cele mai memorabile a fost re-restaurarea Anversului. Cu ajutorul lui Rubens, acesta a devenit unul dintre cele mai artistice orase din Europa. O alta contributie marcanta a lui Rubens a fost Lucas Vosterman's „Organ Concert”, care a devenit unul dintre cele mai celebre tablouri din sudul Olandei.

Willem de Kooning: Biografia artistului abstract Willem de Kooning Te-ar putea interesa si: Willem de Kooning: Biografia artistului abstract Willem de Kooning

Cariera diplomatica si proiectul de restaurare

In anii 1627-1630, Rubens a primit o solicitare bizara de a se alatura lui Habsburg Philip IV pe calatoria sa in Franta. El a devenit consilier al Regentului si a luat parte la tratative diplomatice cu Regele Ludovic al IX-lea al Frantei.

In ciuda faptului ca a devenit amarat politic, Rubens ramanea pasionat de pictura. Pe langa proiectele sale monumentale, Rubens a pictat si in interiorul patului regelui, iar cand acesta s-a dus, Rubens a pus bazele arhitecturali si artistice pentru restaurarea orasului.

Influenta lui Peter Paul Rubens in pictura baroca

Istoricul pictorului, John Rupert Martin, a subliniat faptul ca "Rubens a fost unul dintre cei mai importanti artisti baroci" si foarte multi pictori moderni au fost inspirati de arta lui. Rubens l-a influentat pe Rembrandt si, mai tarziu, pe Manet si Monet, care s-au inspirat de la stilul lui baroc si au introdus elemente moderne.

La inceputul secolului al 19-lea, criticul si biograful francez Octave Taine a vazut perioada Rubens ca fiind renașterea. El a facut un comentariu legat de influenta lui Rubens in trecut si prezent, spunând: „Acest artist si-a ridicat un punct catre Venetia... El ne-a instruit pe moderni sa vedem ceea ce nu se vedea. Si astfel, cuvantul lui pentru noi este dedicat dreptului de a explora, de a nu fi captivați de scheme, ci mai de graba sa investigam."

Randaza stiintifica si legatura cu religia

Rubens a folosit o stiinta rationala si o abordare stiintifica pentru a explora temele biblice si istorice. Astfel, Rubens folosea cercetarile sale despre anatomie, anatomia animala si perspectiva pentru a pictea si pentru a combina elementele sale in tabelele lui dramatice, pornind de la tensiunea emotionala de la nivelul formei sale artistice. El a fost, de asemenea, inspirat de sfera spirituala si a creat nenumarate tablouri cu teme dominante biblice si religioase.

Legatura lui Rubens cu religia se reflecta in abordarea sa spirituala si filosofica asupra vietii si a moarte. Rubens a explicat aceasta abordare ecleziastica, spunand „indiferent daca trebuie sa vedem raiul sau iadul, trebuie sa avem credinta ca acestea exista. Ne putem imagin cateva minunate trandafiri si greseli, insa acestea se potrivesc cu dansul in albastru al religiei si binele sufletului

Legatura dintre stilurile lui Rubens

Pictura lui Rubens reflecta influentele multiple pe care le-a primit in perioada sa de formare. From the time of his early apprenticeship, Rubens combined elements from Flemish art with the techniques used in Italian and Spanish painting. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Peter Paul Rubens: Biografia unui artist rubenesc

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×