18 poeti celebri si cele mai influente poezii ale lor

18 poeti celebri si cele mai influente poezii ale lor

Poezia s-a schimbat continuu de-a lungul secolelor. Dar acesti poeti celebri au trecut testul timpului cu stilurile lor distincte si contributia la poezie. Cine sunt ei? In acest articol, vom trece peste cei mai cunoscuti poeti si poezia lor populara. 

1. William Shakespeare

pictura lui William Shakespeare

Nascut in 1564, William Shakespeare este unul dintre cei mai mari poeti din literatura engleza. Piesele sale au fost puse in scena si adaptate de nenumarate ori de-a lungul secolelor si pe tot globul. 

Desi mai cunoscut ca dramaturg, Shakespeare a fost pionier in forma sonetului in limba engleza. 

Numai aceasta realizare il plaseaza printre cei mai buni poeti din lume. Cele mai faimoase sonete ale lui Shakespeare includ:

  • Sa te compar cu o zi de vara? (Sonetul 18)
  • Ochii amantei mele nu se aseamana cu soarele (Sonetul 130)
  • Nu ma lasa sa ma casatoresc cu minti adevarate (Sonetul 116)

Cu peste o suta de poezii in numele sau, Shakespeare este, fara indoiala, unul dintre cei mai celebri scriitori din lume. 

2. Maya Angelou

fotografie a poetei Maya Angelou

Nascuta Marguerite Johnson in St. Louis, Missouri, aceasta poeta si activista a lucrat alaturi de Martin Luther King Jr. si Malcolm X. Ea a lucrat intr-o gama impresionanta de locuri de munca, de la operator de tramvai la lucratoare sexuala la jurnalist. 

Ea a scris numeroase poezii, mai multe autobiografii si reportaje de stiri. Angelou a primit Medalia Prezidentiala a Libertatii (2010) si a fost nominalizat la Premiul Pulitzer (1972). Cele mai cunoscute poezii ale ei sunt „Caged Bird” si „Still I Rise”. 

Angelou a ramas activa pana cand a murit in 2014, facand-o probabil una dintre cele mai bune poete ale secolului 21, precum si al secolului 20.

3. Robert Frost

fotografia poetului Robert Frost citind.

Nascut in 1874, acest poet american prin excelenta si-a umplut versurile cu scene din viata New England. In timpul lungii vieti a lui Frost, poezia a suferit multe schimbari radicale de forma, dar stilul lui Frost a ramas consistent si unic al lui.

De fapt, Frost a avut o cariera lunga si prolifica si a castigat patru premii Pulitzer, asigurandu-si locul printre cei mai buni poeti ai secolului XX. El a primit Medalia de Aur a Congresului in 1962 si a rostit o poezie la inaugurarea lui John F. Kennedy. A murit in 1963. 

„The Road Not Taken” este una dintre cele mai cunoscute poezii americane ale secolului XX.

4. Emily Dickinson

poza femeii poete Emily Dickinson

Emily Dickinson nu este doar una dintre cele mai faimoase poete de sex feminin, ci se numara si printre cei mai buni autori americani. 

Dupa scoala, Dickinson a ramas in casa parintilor ei toata viata. Ea nu a fost tocmai reclusa in care este descrisa adesea, dar nu s-a casatorit niciodata, nu a calatorit sau a lucrat in afara casei. 

Ea a scris aproape 1800 de poezii, cusute in pachete, descoperite si publicate abia dupa ce a murit in 1886. Stilul ei de rezerva, eliptic, este inconfundabil in clasicul „ Pentru ca nu m-am putut opri pentru moarte.

5. William Butler Yeats

fotografia lui William Butler Yeats

Nascut in 1865, WB Yeats a fost poet, dramaturg si mai tarziu senator al Statului Liber Irlandez. Desi s-a nascut intr-o familie protestanta anglo-irlandeza prospera, nationalismul lui Yeats se vede in fuziunea sa dintre misticism si folclor irlandez. 

Top 13 cele mai faimoase sculpturi din toate timpurile Te-ar putea interesa si: Top 13 cele mai faimoase sculpturi din toate timpurile

De asemenea, a fost profund implicat in politica irlandeza in perioada revoltei irlandeze impotriva stapanirii britanice din 1916. Multi dintre compatriotii sai au fost inchisi sau executati pentru activitatea lor. 

Yeats a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1923. Cele mai cunoscute poezii ale sale includ:

  • A Doua Venire
  • Navigare spre Bizant
  • Pastele, 1916

6. John Keats

pictura lui John Keats

Acest poet romantic englez avea doar 25 de ani cand a murit de tuberculoza, dar a lasat in urma o lucrare impresionanta. 

Keats s-a nascut in 1795 intr-o familie cu mijloace modeste si pregatit pentru a fi medic. Cu toate acestea, a renuntat la medicina pentru a se dedica poeziei. Nu a avut succes financiar, dar multi il considera unul dintre cei mai buni poeti ai secolului al XIX-lea. 

A murit in 1821 in Italia, unde sperase ca aerul mai uscat ii va atenua tuberculoza. Cele mai cunoscute poezii ale sale sunt „Oda pe o urna greceasca” si „Toamna”.

7. Sylvia Plath

fotografia Sylviei Plath

Nascut la Boston in 1932, acest poet american de la scoala confesionala si-a facut promisiune timpurie ca student la Smith College. 

Dupa ce a castigat o bursa Fulbright pentru a studia in Anglia, Plath l-a cunoscut si s-a casatorit cu colegul poet Ted Hughes. Casnicia ei a fost tumultoasa si s-a luptat cu o boala mintala timp de multi ani. 

Romanul ei „ The Bell Jar”  povesteste aceste lupte intr-o maniera semi-autobiografica. In 1963, din pacate, ea si-a luat viata. 

Cel mai cunoscut poem al ei, care pare sa prefigureze moartea ei, este „Lady Lazarus”. In 1982, ea a fost distinsa postum cu Premiul Pulitzer pentru poezie.

8. William Wordsworth

pictura lui William Wordsworth

Acest poet englez, nascut in 1770, a fost unul dintre cei mai timpurii lideri ai miscarii romantice. 

Poezia lui Wordsworth exprima o apreciere profunda a naturii si a vietii obisnuite a oamenilor. El a fost, de asemenea, un sustinator infocat al Revolutiei Franceze in tinerete si a calatorit in Franta pentru a fi martor direct la aceasta. 

S-a intors in Anglia si si-a continuat poezia si activismul in numele oamenilor de rand. Cu toate acestea, a adoptat opinii mai conservatoare pe masura ce a imbatranit si s-a stabilit in Lake District din nordul Angliei. 

Si-a petrecut ultimii ani acolo, cufundandu-se in peisajele dramatice ale casei sale. A fost numit poet laureat al Angliei in 1843, functie pe care a detinut-o pana la moartea sa in 1850. 

Doua dintre cele mai faimoase poezii ale lui Wordsmoth sunt „Am ratacit singur ca un nor” si „The World Is Too Much with Us”.

9. Walt Whitman

poza cu Walt Whitman

Walt Whitman, nascut in 1819, este o figura impresionanta in peisajul literar american. Poezia sa celebreaza sinele, sufletul si partasia tuturor oamenilor in versuri expansive, neconventionale. 

Tiparist de meserie, Whitman a lucrat si ca jurnalist, editor si chiar tamplar inainte de a deveni un poet consacrat. Viata lui a fost la fel de neconventionala ca si versul sau. Multe dintre lucrarile sale au fost criticate pentru indecenta sau imoralitate. 

„Song of Myself” si „When Lilacs Last in the Dooryard Bloomed” sunt cele mai celebre poezii ale sale. Acesta din urma este un tribut linistit si sumbru adus lui Abraham Lincoln, scris la scurt timp dupa asasinarea sa.

7 cele mai infricosatoare povesti de Stephen King Te-ar putea interesa si: 7 cele mai infricosatoare povesti de Stephen King

10. Edgar Allan Poe

poza cu Edgar Allan Poe, un poet binecunoscut.

Poe este cel mai bine amintit pentru povesti de groaza si suspans precum „Butoiul de Amontillado” si „Inima revelatoare”. El a modelat in mod semnificativ proza ​​de fictiune moderna, dar se considera in principal un poet. 

Poe s-a nascut in 1809 si a ramas orfan cand avea doar doi ani. A fost primit si educat de John Allen, posibil nasul sau, desi nu l-a adoptat niciodata oficial pe Poe. 

Poe a primit o educatie excelenta, dar a avut o varsta adulta tumultoasa. A fost dat afara de la Universitatea din Virginia pentru acumularea de datorii la jocuri de noroc si a fost fortat sa-si castige singur existenta. 

A lucrat constant la multe reviste ca editor si scriitor. In 1836, s-a casatorit cu verisoara sa, Virginia Clemm, in varsta de treisprezece ani. Casatoria lor a fost din toate punctele de vedere una fericita pana cand Virginia a murit in 1847. Comportamentul lui Poe a devenit mai neregulat dupa aceea si a murit in 1849. Cele mai cunoscute poeme ale sale sunt „ Corbul” si „Annabel Lee”.

11. Homer

sculptura lui Homer

Ca si alte poezii ale vremii, epopeele lui Homer au fost facute pentru a fi interpretate cu voce tare, eventual pe muzica. Se stiu foarte putine despre Homer si este posibil sa nu fi existat un singur poet cu acest nume. 

Oricare ar fi identitatea poetului (sau poetilor) responsabili,  „Iliada”  spune povestea razboiului troian. 

O alta poezie celebra este  „Odiseea”,  care povesteste calatoriile si aventurile razboinicului Ulise si calatoria sa de zece ani acasa din razboiul troian. 

Poeziile asa cum le cunoastem astazi au fost probabil scrise in secolul al VI-lea i.Hr., la cel putin doua secole dupa moartea lui Homer. Este imposibil sa exageram importanta lor pentru literatura occidentala. Toti, de la Virgil la James Joyce, s-au inspirat din opera lui Homer.

12. Langston Hughes

fotografie alb-negru a poetului Langston Hughes

Nascut in 1902, Hughes a devenit unul dintre cei mai cunoscuti poeti ai Renasterii din Harlem. Tineretea lui era foarte mobila si locuise in sase orase diferite pana cand a ajuns la maturitate. Varsta lui adulta a fost si ea plina de miscare. 

In timp ce a continuat sa scrie, a calatorit in Europa, Africa de Vest si Mexic. De asemenea, a lucrat in multe locuri de munca ca bucatar, marinar, fermier si portar la un club de noapte. 

Poezia lui Hughes imita adesea ritmurile de blues si jazz. Foloseste vorbirea simpla si directa a vietii de zi cu zi a negrilor. Acest stil de limbaj nu a fost intotdeauna bine primit, mai ales de unii membri ai intelectualitatii negre. 

Au cautat sa se distanteze de vorbirea simpla a oamenilor obisnuiti, in timp ce Hughes a acceptat-o ​​pe deplin. Astazi, mostenirea lui Langston Hughes este de netagaduit. Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se numara:

  • Visele
  • Negrul vorbeste despre rauri
  • Tema pentru engleza B

13. Oscar Wilde

poza lui Oscar Wilde

Nascut in 1854, acest poet si dramaturg anglo-irlandez era cunoscut pentru simtul sau extravagant in materie de moda si pentru scrisul sau plin de spirit. 

Wilde a fost un discipol al miscarii cunoscute sub numele de esteticism, care predica arta de dragul artei. Scrierile lui Wilde arata un spirit ascutit si un fler pentru jocuri de cuvinte. 

Care este cea mai populara limba din lume? Te-ar putea interesa si: Care este cea mai populara limba din lume?

A avut, de asemenea, partea lui de critici, care i-au gasit scrisul superficial si dezaprobat de viata personala. Wilde nu a facut niciun efort mare pentru a-si ascunde homosexualitatea. 

In 1895, a fost condamnat pentru „sodomie si indecenta grava” dupa ce s-a certat cu tatal iubitului sau. Condamnarea de doi ani a lui Wilde la munca silnica i-a distrus sanatatea si cariera, dar a fost inspiratia pentru singurul sau poem major, „The Ballad of Reading Gaol”.

14. Dante Alighieri

fotografia celebrului poet Dante Alighieri

Dante a fost o figura impresionanta a Renasterii italiene si primul poet important care a scris in italiana. De fapt, el a sustinut cu pasiune ca italiana sa fie pe picior de egalitate cu latina ca limba literara. Desi originar din Florenta, Dante si-a petrecut o mare parte din viata in exil datorita activitatii sale politice. 

Capodopera sa  „Divina Comedie”  isi duce naratorul intr-un tur ghidat prin Iad, Purgatoriu si Paradis. Nu este o coincidenta ca multi dintre dusmanii politici ai lui Dante sunt in Iad alaturi de raufacatori mitici si legendari.

15.Pablo Neruda

fotografia lui Pablo Neruda

Nascut Ricardo Eliezer Neftali Reyes y Basoalto in 1904, acest poet chilian si-a inceput cariera de diplomat. Neruda nu a fost asociat cu nicio miscare poetica anume, dar avea propriul sau stil. 

Neruda a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1971 si este unul dintre cei mai cunoscuti poeti in orice limba. Cea mai cunoscuta lucrare a sa tradusa in engleza este colectia  „Douazeci de poezii de dragoste si un cantec de disperare”.

16. William Blake

pictura lui William Blake

Multi savanti si studenti il considera pe poetul, pictorul si gravorul William Blake drept unul dintre cei mai buni poeti ai secolului al XVIII-lea. 

Lucrarile sale mistice indraznete, ilustrate de insusi Blake, anticipeaza multe evolutii ulterioare ale poetilor romantici din secolul al XIX-lea. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt  „Songs of Innocence”, „Songs of Experience” si versurile celebrului imn „Ierusalim”.

17. John Milton

pictura lui John Milton

John Milton este printre cei mai faimosi poeti ai limbii engleze. Necunoscut pentru multi, el a avut si o cariera incarcata ca secretar latino al lui Oliver Cromwell in perioada Commonwealth-ului de dupa razboiul civil englez. 

Cea mai cunoscuta lucrare a lui Milton este  „Paradisul pierdut”. Este un lung poem epic despre caderea ingerilor rebeli din Rai si ispita lui Adam.

18. Percy Bysshe Shelley

pictura lui Percy Bysshe Shelley

Acest gigant al perioadei romantice engleze a fost aproape de cele mai influente figuri literare ale timpului sau. Era prieten cu poetul Byron, iar sotia sa Mary Shelley a fost autoarea cartii  Frankenstein . Shelley s-a nascut intr-o familie bogata si a studiat la Oxford, dar a dus o viata neconventionala din punct de vedere politic si social.

El si Mary au trait in principal pe continent cu o distributie rotativa de prieteni si confidenti pana la moartea sa prin inec in 1822. El este cel mai bine amintit pentru poemul „ Ozymandias”, care contempla o ruina straveche si natura trecatoare a puterii.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 18 poeti celebri si cele mai influente poezii ale lor

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×