Prețurile alimentelor scad pe piețe, dar nu pe mese

Prețurile alimentelor scad pe piețe, dar nu pe mese

O problemă care se extinde și se agravează la scară globală se referă la prețurile alimentelor și la creșterea ratei sărăciei. Mai mult decât atât, există o tendință către creșterea prețurilor produselor alimentare chiar și în țările cu un nivel mediu de trai. Acest lucru se întâmplă în ciuda prețurilor tot mai scăzute pe piețele locale.

Acesta este un context în care se poate clarifica pe termen scurt fenomenul că prețurile alimentelor scad pe piețe, însă nu se reflectă în posesia oamenilor. Acest paradox se datorează, printre altele, unui volum mare de producție din care o parte substanțială este pierdută și ineficienței sectorului agricol. Mai jos vom prezenta câteva principale cauze și soluții în vederea gestionării acestei probleme.

Cauze ale scăderii prețurilor alimentelor pe piețe

În prezent, consumatorii și producătorii se confruntă cu factori care limitează producția și consumul primar de produse alimentare. Mai jos prezentăm câteva dintre cauzele majore ale scăderii prețurilor alimentelor pe piețele locale:

 1. Utilizarea ineficientă a resursei de apă: excesul de utilizare a apei în producția primară a produselor alimentare duce la scăderea productivității și, prin urmare, la scăderea prețurilor alimentelor.

  
  
  
 2. Agricultura intensivă: acest fenomen se referă la folosirea excesivă a pesticidelor și a fertilizanților în producția primară de produse alimentare. Acest lucru afectează în mod negativ calitatea produselor și duce la scăderea prețurilor.

 3. Pierderile din producție: acestea se referă la orice material sau produs din liniile de producție agricolă care nu ajunge la consumatorii finali. Pierderile producției reduc prețul produselor alimentare și deci scad prețurile alimentelor pe piețe.

 4. Investițiile insuficiente în tehnologie: Utilizarea de tehnologie agricolă modernă cu eficiență ridicată de consum de apă și fertilizanți, precum și a deliberării punctuale a semenilor, poate crește semnificativ productivitatea agriculturii. Acest lucru ar putea ajuta la evitarea scăderii prețurilor.

Creșterea prețurilor alimentelor în țările cu nivel mijlociu de trai

Un training de comunicare iti aduce noi abilitati, dar si un plus de incredere in sine! Te-ar putea interesa si: Un training de comunicare iti aduce noi abilitati, dar si un plus de incredere in sine!

Acest fenomen este cauzat de trei cauze principale:

 1. Groapa de remunerare permanentă: Subvențiile reduse acordate sectorului agricol față de cea se acordă și mediului urban menține producătorii agricoli în această groapă de venituri permanentă. Acest lucru face ca ei să nu poată investi în producția primară și, în consecință, prețurile alimentelor să crească.

 2. Accesul limitat la tehnologie pe bază locală: Consumatorii și producătorii din țările cu un nivel mediu de trai sunt afectați de taxe mari pe investițiile atragatoare din afara țării și, astfel, ei au un acces limitat la tehnologii și produse de calitate bună. Acest lucru duce la scăderea productivității producției primare și, prin urmare, la creșterea prețurilor alimentelor.

 3. Dumpingul global: Acest fenomen se referă la exportul masiv de produse agricole sub prețul costurilor de producție în tarile cu nivel mijlocii de trai, de unde se exportă mai departe produse alimentare finite sau semifinite cu scutiri de impozite semnificative. Aceasta reduce piața locală și duce la creșterea prețurilor produselor alimentare.

Soluții pentru a gestiona scăderea prețurilor alimentelor pe piețe

Utilizând știința și tehnologia modernă, există mai multe soluții care pot ajuta la creșterea calității produselor alimentare și a prețurilor precum și pentru a ajuta agricultorii să își îmbunătățească producția primară. Următoarele sunt câteva exemple:

 1. Utilizarea surselor sustenabile de energie: O măsură foarte importantă ar fi de a utiliza surse de energie regenerabile, cum ar fi energia solară, pentru a alimenta utilaje și mașini agricole. Acest lucru va reduce substanțial costurile de producție, ceea ce va ajuta la creșterea prețurilor produselor agricole.

 2. Investiții în cercetare și dezvoltare: Investițiile în cercetare și dezvoltare în tehnologia si industria agricolă sunt importante pentru a identifica și dezvolta noi soluții și tehnologii pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea agriculturii.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Prețurile alimentelor scad pe piețe, dar nu pe mese

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×