Principalele sisteme de operare pentru laptopuri: ce să alegi

Principalele sisteme de operare pentru laptopuri: ce să alegi

Sursă foto: Pexels 

În majoritatea cazurilor, atunci când decizi să achiziționezi un laptop nou, te concentrezi în special pe specificațiile tehnice, dorindu-ți un procesor cât mai puternic, un hard disk sau SSD cât mai generos sau o placă video dedicată ce poate face față și activităților tale de gaming. Sistemul de operare este adesea neglijat, deși impactul său asupra utilizării zilnice a laptopului ales poate fi semnificativ. Diversele variante disponibile oferă interfețe utilizator și opțiuni destul de diferite. 

În cele ce urmează poți afla mai multe despre principalele sistemele de operare pe care le poți alege pentru laptopul tău. 

Windows

Cel mai cunoscut sistem de operare pentru care poți opta este Windows de la Microsoft. Este popular la nivelul întregului glob și poate fi alegerea perfectă pentru o gamă variată de utilizatori. Au trecut deja câteva decenii de la apariția sa, rămânând un sistem de operare ușor de utilizat și universal compatibil. În multe cazuri vine preinstalat pe dispozitivele achiziționate, inclusiv pe laptopuri HPOptând pentru rularea Windows-ului pe laptopul tău te vei bucura de pachete software precum suita Office care îți permite să manipulezi documente în toate formatele uzuale cu ușurință. Totodată, popularitatea sa îți permite să depanezi și să repari anumite probleme pe care le întâlnești cu ajutorul unei simple căutări pe Internet. 

Trebuie menționată și compatibilitatea acestui sistem de operare cu orice tip de software disponibil și orice nou joc lansat. Toți marii producători de software pun la dispoziție versiuni speciale pentru rularea sub Windows, în timp ce companiile care manufacturează hardware se asigură că cele mai noi componente vin la pachet cu drivere optimizate pentru acest sistem de operare. 

Toate aceste beneficii îl fac potrivit și pentru cei mai puțin familiari cu lumea sistemelor IT. Deși oferă un pachet aproape complet, sistemul de operare Windows poate fi mai puțin tentant pentru persoanele care își doresc să folosească soft-uri specializate în cele mai bune condiții. 

MacOS

Un alt sistem de operare binecunoscut este MacOS de la Apple. Această opțiune nu este deloc similară Windows-ului, venind preinstalată pe toate MacBook-urile și iMac-urile disponibile pe piață. Este simplu de folosit chiar și de către începători, dar oferă o interfață și experiență utilizator care contrastează puternic cu cea disponibilă sub Windows. 

Honda conturează strategia globală pentru mașinile electrice Te-ar putea interesa si: Honda conturează strategia globală pentru mașinile electrice

Principalul avantaj este reprezentat de soft-urile adiționale incluse în acest sistem de operare, precum un editor de muzică impresionant. Totodată, multe dintre soft-urile profesionale, precum cele de la Adobe, rulează mai bine sub MacOS. Poți opta inclusiv pentru instalarea suitei Office, deoarece nu există probleme de compatibilitate. 

Dezavantajul este datorat necesității de a alege un laptop de la Apple pentru a beneficia de acest sistem de operare. Prețurile sunt mai mari, iar configurațiile hardware nu pot fi personalizate la fel de ușor ca în cazul laptopurilor care folosesc sistemul de operare Windows. De fapt, Apple nu permite modificări ale componentelor. Mai mult decât atât, cei pasionați de gaming nu vor mai putea accesa la fel de multe opțiuni. 

Linux

Un alt sistem de operare important este Linux. În acest caz, ai posibilitatea de a programa, controla și utiliza sistemul în funcție de parametri pe care îi poți personaliza. Din acest motiv, este preferabil ca utilizatorii mai puțin experimentați să nu opteze pentru Linux. Este un sistem de operare de tipul open-source extrem de versatil. Spre exemplu, toate dispozitivele Android rulează un sistem de operare bazat pe Linux. Mai este utilizat și pentru consolele de jocuri, televizoarele Smart și sistemele multimedia ale mașinilor. 

Poți fi tentant să alegi sistemul de operare Linux pentru laptopul tău dacă vrei să eviți costurile de achiziție ale unui asemenea sistem, să rulezi orice aplicație dorești într-un mod personalizat și să controlezi toate detaliile, inclusiv cele sensibile precum modificarea regiștrilor. Aceste beneficii sunt extrem de utile atunci când vrei să devii un programator sau dezvoltator de script-uri mai experimentat. 

Cele trei mari sisteme de operare pe care le poți alege pentru laptopul tău sunt Windows, MacOS și Linux. Fiecare oferă propriile avantaje, putând fi alegerea potrivită atât pentru utilizatorii obișnuiți cât și pentru profesioniști.  


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Principalele sisteme de operare pentru laptopuri: ce să alegi

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×