PS5 versus Xbox seria X – care dintre aceste sisteme de joc este mai potrivit pentru un gamer?

PS5 versus Xbox seria X – care dintre aceste sisteme de joc este mai potrivit pentru un gamer?

Consola de jocuri PlayStation 5 (PS5) a fost lansată pe piața sistemelor de jocuri video în intervalul 12-19 noiembrie 2020 de către Sony Interactive Entertainment. Mai întâi, sistemul a fost disponibil pentru gamerii din SUA, Japonia, Nouă Zeelandă, Coreea de Sud și Australia, ulterior fiind accesibilă și pentru restul țărilor. Produsul concurrent, Xbox Seria X, provine de la Microsoft și a fost lansat la nivel global în dată de 10 noiembrie 2020.

Asemenea unui cod promoțional Ice Casino, aceste console de jocuri s-au bucurat de o popularitate crescută în rândul gamerilor. În 2022, numărul unităților vândute a fost de 17.3 milioane de sisteme Xbox și 24.1 milioane sisteme PS5. Având în vedere că ambele console prezintă caracteristici tehnice și prețuri asemănătoare, iar producătorii de jocuri le acordă același nivel de atenție, care dintre cele două sisteme de jocuri video este mai potrivit unui gamer?

PlayStation 5 și Xbox Seria X - stațiile de distracție cu caracteristici tehnice perfecte pentru orice gamer!

Cele două sisteme de joc trebuie analizate din punct de vedere al caracteristicilor, prețului și jocurilor disponibile pentru a vedea care dintre acestea este mai avantajos pentru jucători. În primul rând, în România, prețul unei console Xbox Seria X este cuprins între 1750 și 3159 Ron, în timp ce PS5 are un preț cuprins între 3900 și 5600 Ron. Prețul unei console PlayStation 5 include, în multe cazuri, unul sau două jocuri video sau un joc video și un PSCard.Pe platformele online internaționale, însă, prețul acestor console sunt asemenatoare (în jur de 500 de dolari). În ceea ce privește compatibilitatea, PS5 include toate titlurile lansate pentru PS4, chiar și pe cele create pentru PS4 Pro (varianta optimizată), situația fiind asemănătoare și în cazul Xbox Seria X. Acesta oferă acces la titlurile concepute pentru Xbox One, Xbox 360, dar și la alte jocuri originale lansate pentru Xbox.

Procesorul (CPU) prezintă caracteristici similară – AMD Zen 2 cu 8 nuclee, la 3.5 GHz în cazul PS5 și 3.8 GHz în ceea ce privește Xbox Seria X. Unitatea de procesare grafică (GPU) înseamnă AMD RDNA 2 cu 10.3 teraflops pentru PS5 și 12 teraflops pentru Xbox Seria X, iar la memoria RAM, ambele console mizează pe 16 GB GDDR 6.

Capacitatea de stocare este de tip SSD la amandoua sistemele de joc, cu 825 GB la PlayStation5 și 1TB la Xbox Seria X. Rezoluția grafică este de până la 8K pentru ambele console, cu o rată de cadre de până la 120 fps, iar unitatea de disc optic înseamnă 4K UHD Blu Ray, atât pentru Xbox Seria X, cât și pentru PS5.

Istoria rochiei negre, o piesa clasica care nu te va dezamagi niciodata Te-ar putea interesa si: Istoria rochiei negre, o piesa clasica care nu te va dezamagi niciodata

Controllerul consolei poate face diferența?

PS5 vine cu un controller DualSense, care reprezintă un pas înainte în comparație cu vechiul controller de PS4 (Dual Shock). Se bazează pe câteva caracteristici inovative, precum microfonul încorporat și funcțiile touch avansate. Funcția de feedback haptic este o armă cu dublu tăiș, așa că, pe lângă avantaje vine și cu dezavantaje.

Xbox Seria X le propune gamerilor un controller care păstrează mare parte dintre caracteristicile controlerului, cărora le adaugă altele noi. Este vorba despre butonul “Share”, de un D-Pad îmbunătățit și de o textură optimizată a celorlalte butoane. Faptul că încă se bazează pe baterii pentru a funcționa este un minus care trage în jos acest controller.

Xbox Seria X versus PlayStation 5 – care sunt elementele care fac diferența?

Cu toate că amandoua sistemele de joc se prezintă la fel de bine la nivel de caracteristici și preț, există câteva elemente care pot cântări foarte mult în alegerea unuia dintre acestea. Printre elementele pe care le poți lua în calcul se numără:

●Selecția de jocuri – PS5 domină din acest punct de vedere pentru că se bazează pe foarte multe titluri exclusive, precum Gran Turismo 7, Sackboy: A Big Adventure, Returnal, The Nioh Collection, Ratchet & Clank: Rift Apart, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Demon’s Souls, Ghost of Tsushima, Uncharted: Legacy of Thieves Collection, Horizon Forbidden West sau God of War Ragnarok;

●Nivelul de performanță din timpul rulării unui joc – la acest capitol, PS5 vine cu un plus care este reprezentat de timpul mai scurt de încărcare în comparație cu Xbox Seria X;

●Designul – Xbox Seria X se prezintă mai bine în comparație cu designul PS5, chiar dacă este ceva mai conservativ (trebuie menționat faptul că PlayStation5 vine și cu un port USB-C, totuși, dar nu este suficient pentru a depăși Xbox);

●Compatibilitatea cu jocurile anterioare – Xbox reușește să domine la acest aspect pentru că permite accesarea tuturor jocurilor lansate pentru celelalte modele de consolă, în timp ce PS5 permite doar accesarea jocurilor de pe PS4;

●Cloud Gaming – abonamentul lunar la PS5 este de 10 dolari, iar la Xbox Seria Xeste de 15 dolari, dar la acesta din urmă beneficiezi de o gamă extinsă de opțiuni de streaming (către Android, PC-uri, iOS și alte console Xbox).

La final, Xbox Seria X câștigă în fața PlayStation5 datorită caracteristicilor mai sus menționate, dar în privința jocurilor PS5 este cu mult deasupra consolei de la Microsoft.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la PS5 versus Xbox seria X – care dintre aceste sisteme de joc este mai potrivit pentru un gamer?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×