Rindea electrica vs rindea clasică: ce și cum alegi

Rindea electrica vs rindea clasică: ce și cum alegi

Sursa foto: Shutterstock

Rindeaua se numără printre uneltele esențiale în orice atelier de tâmplărie, fiind folosită exclusiv pentru prelucrarea lemnului.

Modelele clasice de rindele sunt realizate din lemn sau metal și se folosesc manual, însă pe măsură ce tehnica a avansat, au apărut și modele moderne, care funcționează pe bază de curent electric.

Evident că s-au lansat și numeroase argumente pro și contra pentru fiecare din cele două variante, care pot face alegerea dificilă, mai ales dacă nu ești foarte familiarizat cu domeniul tâmplăriei.

Ne-am gândit să simplificăm lucrurile, făcând o prezentare comparativă a ambelor modele și a criteriilor pe care trebuie să le ai în vedere atunci când trebuie să alegi o rindea.

Reducerea cheltuielilor

Dacă nu ești dispus să investești prea mult într-o astfel de unealtă, varianta cea mai potrivită pentru tine este rindeaua clasică.

Aceasta este mult mai ieftină decât o rindea electrică, iar utilizarea sa nu necesită nici un fel de resurse. Cu alte cuvinte, singura cheltuială o reprezintă prețul plătit pentru achiziția rindelei.

De cealaltă parte, prețul unei rindele electrice este mai ridicat, iar de fiecare dată când o vei utiliza vei consuma curent, care trebuie, de asemenea, plătit lunar. Cu cât este mai performantă și mai des folosită, cu atât rindeaua consumă mai mult curent, iar costurile de utilizare cresc.Multifuncționalitatea

Rindeaua este folosită pentru o serie de operațiuni cum ar fi îndreptarea suprafețelor de lemn, netezirea acestora, precum și modelarea pieselor pentru mobilier și tâmplărie. Deși modul de utilizare este identic pentru aceste operațiuni, este nevoie de mai multe tipuri de rindele clasice cu lame de dimensiuni diferite. Așadar nu îți va fi suficientă doar o singură rindea clasică într-un atelier, ci va trebui să își faci rost de mai multe modele.

În schimb, cu o singură rindea electrică poți efectua toate aceste operațiuni, fiind vorba de o unealtă multifuncțională.

Există diverse modele de rindele electrice și mașini de frezat, unele dintre ele putând fi folosite manual, iar altele fiind adaptate pentru a fi instalate la un banc de lucru. Indiferent că este vorba de o rindea electrică manuală sau una de banc, cu ajutorul său vei putea realiza toate operațiunile care necesită mai multe tipuri de rindele clasice.

Dormitor pentru doi: cum sa-l decorezi Te-ar putea interesa si: Dormitor pentru doi: cum sa-l decorezi

Viteza de lucru

Din acest punct de vedere, uneltele electrice sunt net superioare celor manuale, indiferent de domeniul de activitate la care ne-am referi. Și în cazul de față, o rindea electrică îți permite un ritm de lucru mult mai rapid, pentru că funcționează la o viteză imposibil de atins cu o rindea clasică.

Oricât de experimentat ai fi în folosirea rindelei clasice, la un moment dat intervine oboseala, iar viteza de lucru scade, la fel și capacitatea de concentrare.

Cu o rindea electrică nu vei avea astfel de probleme, pentru că aceasta lucrează într-un ritm rapid și constant, fără să te solicite fizic. Modelele din această gamă au între două și cinci cuțite, și funcționează cu viteze ce pot ajunge la 20.000 de rotații pe minut.

O viteză mai mare de lucru înseamnă și mai mult material prelucrat, astfel că rindeaua electrică este o opțiune eficientă și din acest punct de vedere.

Greutatea și dimensiunea

Acestea sunt alte două criterii de luat în considerate, pentru că de ele depinde ușurința cu care vei utiliza rindeaua. Aceasta trebuie să fie cât mai ușoară și cu dimensiuni care să îți permită o mânuire facilă. Rindeaua clasică este perfect adaptată acestor cerințe, mai ales dacă vorbim de un model din lemn.

Există și rindele clasice din metal, care sunt mai rezistente, însă totodată și mai grele, ceea ce le face mai dificil de utilizat.

Rindelele electrice sunt disponibile în variante de diferite dimensiuni, în funcție de model. În cazul lor, un indiciu important este lățimea și înălțimea maximă a suprafețelor care pot fi prelucrate.

În final, ar mai fi de precizat că o rindea clasică se repară mai ușor decât una electrică, iar în cazul în care trebuie înlocuită, achiziția unei unelte noi te va costa mai puțin.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Rindea electrica vs rindea clasică: ce și cum alegi

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×