17 scriitori celebri din Germania

17 scriitori celebri din Germania

De-a lungul anilor, autori celebri din Germania au modelat nu numai literatura tarii, ci i-au influentat si pe romancierii de astazi. In acest articol, veti afla mai multe despre acesti scriitori germani influenti si despre modul in care au contribuit la miscarea literara din Germania.  

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe a trait o viata plina de creativitate. Incredibil, lui Goethe i-au trebuit cincizeci de ani pentru a-si finaliza capodopera lui, Faust

Este o piesa in doua acte bazata pe naratiunea antica a unui om care si-a vandut inima diavolului. Dar Faust nu este doar despre un om care face o intelegere cu diavolul; este, de asemenea, un comentariu asupra instrainarii si incapacitatii omului modern de a intelege lumea din jurul lui. 

Pe langa Faust, scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe este cunoscut si pentru  Suferinta tanarului Werther. 

Thomas Mann

Laureatul Nobel si critic social Thomas Mann s-a nascut la Lubeck in 1875. Cariera sa de scriitor a inceput la Munchen, unde a locuit. Mai tarziu, a primit un doctorat onorific de la Universitatea din Bonn in 1919. De-a lungul perioadei naziste, Mann a fost un oponent vocal al lui Hitler si al Partidului Nazist. 

Celebra lucrare a lui Mann este  Muntele Magic,  care i-a adus Premiul Nobel in 1929. 

Klaus Mann

Fiul lui Thomas Mann, Klaus Mann, a fost printre autorii celebri din Germania. La fel ca tatal sau, el este un critic deschis al regimului nazist. Piesa sa timpurie „Anja and Esther” si-a demonstrat priceperea de a descrie o atractie romantica arzatoare. La scurt timp dupa ascensiunea lui Hitler la putere in 1933, Klaus a evadat la Amsterdam, unde a contribuit la publicatia anti-nazista Die Sammlung. 

Din pacate, Klaus a avut de-a face cu probleme financiare si critici la adresa cartii sale Mephisto . In 1949, Klaus a murit din cauza unei supradoze de somnifer.

Friedrich Holderlin

John Chrysostom Friedrich Holderlin a fost un maestru literar care i-a afectat pe Hegel si Schelling in timp ce erau tineri filozofi. Dar nu erau numai trandafiri; s-a luptat financiar si a avut o poveste de dragoste scandaloasa care a contribuit la caderea sa mentala. 

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche este un filosof si critic cultural german ale carui atacuri asupra eticii, religiei si filozofiei europene au facut furori la mijlocul anilor 1800. 

El a sustinut contestarea credintelor de lunga durata si adoptarea de principii inovatoare. Ideile sale i-au inspirat foarte mult pe cativa filozofi ai secolului al XX-lea, in special pe Martin Heidegger, Michel Foucault si Jean-Paul Sartre. 

Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii Te-ar putea interesa si: Arhitectura din Roma Antica: 15 lucruri pe care trebuie sa le stii

Astfel a vorbit Zarathustra este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Friedrich Nietzsche. 

Hermann Hesse

Autorul, artistul si poetul elvetian Hermann Hesse s-a nascut in 1877 la Calw. Multi tineri germani din generatia sa s-au referit la temele semnificatiei si intregii sale in lucrarile sale, precum  Siddhartha  (1922) si  Steppenwolf  (1927). O alta carte grozava de citit este  The Glass Bead Game. 

Era cunoscut si influent in Germania, dar faima sa internationala a inceput mult mai tarziu. 

In 1964, prestigiosul Calwer Hermann-Hesse-Preis (sau Calwer Hermann Hesse Prize) a fost infiintat in onoarea regretatului autor.

Walter Moers

Walter Moers nu este doar un autor celebru din Germania, ci si un caricaturist, pictor si sculptor. 

Benzile sale de benzi desenate, cum ar fi „Micul nemernic” si „Adolf”, au facut furori si, in cele din urma, au facut ca el sa fie etichetat ca persona non grata de catre dreapta politica din Germania. 

Scrierile fantastice si unice ale lui Moers combina adesea usurarea si elementele literaturii pentru copii cu un curent de fond mai serios si mai adult. 

Cartile sale Zamonia si romanele grafice au devenit bestselleruri internationale si au fost traduse in diferite limbi. 

Andrew Eschbach

Andreas Eschbach scrie de la 12 ani. De atunci, a publicat multe povestiri si romane. Experienta sa in inginerie aerospatiala si dezvoltare software ii ofera un punct de vedere unic atunci cand scrie. 

Cartea sa,  The Carpet Makers,  este un roman SF despre o societate misterioasa care impleteste povestile de viata in covoare. 

Rainer Maria Rilke

Rainer Maria Rilke, un autor celebru din Germania, este cunoscut pentru munca sa inovatoare in poezia lirica si pentru cunostintele profunde asupra conditiei umane. 

Desi s-a luptat cu disperarea si blocarea scriitorului timp de 13 ani, Rilke si-a produs capodopera,  The Duino Elegies , in 1922. 

Gunter Grass

Viata laureatului si autorului Premiului Nobel Gunter Grass a fost plina de contraste. A fost un scriitor si editor prolific, in ciuda participarii la Tineretul Nazist si la Waffen-SS in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 

El a scris despre pacatele sale din trecut in autobiografia sa,  Beim Hauten der Zwiebel , si a fost criticat pentru ca a facut acest lucru. Dar asta nu l-a impiedicat sa mai scrie doua carti autobiografice si sa povesteasca lumii despre viata lui. 

Cele mai faimoase 20 de rauri din lume Te-ar putea interesa si: Cele mai faimoase 20 de rauri din lume

Heinrich Boell

Pe langa faptul ca este un geniu literar, stiai ca celebrul autor din Germania, Heinrich Boll, a slujit si in al Doilea Razboi Mondial? Nascut in 1917, Boll a servit pe mai multe fronturi in timpul Primului Razboi Mondial, unde si-a consolidat convingerile antirazboi, nonconformiste. 

Dupa razboi, s-a orientat spre scris si a devenit o figura proeminenta a stangii germane. Pentru a consolida si mai mult locul lui Boll in istoria literara, el a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1972. 

Bertolt Brecht

Talentele lui Bertolt Brecht s-au extins cu mult dincolo de cele ale unui dramaturg sau poet. A creat un nou teritoriu si a intampinat multe provocari neasteptate de-a lungul vietii sale aventuroase. 

A devenit cunoscut in anii 1920 si 1930 pentru stilul sau de teatru epic. Dar lucrurile nu au fost intotdeauna de piersici; in 1933, odata cu ascensiunea nazistilor, a fost obligat sa paraseasca Germania. 

Brecht a scris clasici precum  Mama Curaj si copiii ei  in cei opt ani de exil. 

Friedrich Schiller

Desi Friedrich Schiller este cel mai bine cunoscut ca dramaturg (intre operele sale se numara „Don Carlos” si „William Tell”), el a fost si un stimat filosof si profesor de estetica. 

Schiller a scris despre subiecte importante precum libertatea individuala, corectitudinea si moralitatea. Moartea sa la o varsta atat de frageda, la 45 de ani, a fost tragica, totusi mostenirea sa traieste in literatura germana moderna.

Heinrich Heine

Heinrich Heine a fost un individ exceptional de talentat. Pe langa faptul ca si-a stabilit reputatia de poet cu  Cartea cantecelor , o colectie de cantece de dragoste dulci-amare, s-a plimbat si in proza cu  Travel Pictures.

Erich Maria Remarque

Multitalentatul Remarque, nascut in 1898, a avut slujbe la fel de diverse ca profesor, sofer de masini de curse si sculptor de pietre funerare. Cu toate acestea, scrisul lui l-a facut celebru. 

Aproximativ 40 de milioane de exemplare din  All Quiet on the Western Front  au fost achizitionate in Germania in primul an de publicare. 

Alfred Doblin

Alfred Doblin a fost fortat sa paraseasca Germania din cauza originii sale evreiesti si a credintelor socialiste. Totusi, el a continuat sa-si urmareasca dragostea pentru scris in Franta si Statele Unite. 

Lucrarea sa cea mai cunoscuta,  Berlin Alexanderplatz , este despre incercarile unui proletar berlinez de a se autoperfectiona. Folosirea de catre Doblin a limbajului vernacular si a argoului berlinez a generat un ritm captivant care incapsuleaza ordinea sociala fracturata a perioadei. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 17 scriitori celebri din Germania

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×