Semnele imunității scăzute

Semnele imunității scăzute

De mici copii aflăm că avem un sistem imunitar care luptă pentru sănătatea noastră și trebuie ajutat atunci când răcim. Părinții ne dau tot felul de remedii naturiste, de suplimente alimentare și vitamine care să ajute sistemul imunitar să lupte cu răceala, dacă tot nu a putut fi prevenită. Acum că suntem adulți putem face mult mai mult de atât, și anume să recunoaștem semnele unei imunități scăzute și să luăm măsuri din timp.

Sistemul imunitar ne apară de mai multe decât de răcelile sezoniere - el duce lupte cu infecțiile și agenții patogeni periculoși, precum și orice element care ne pune sănătatea în pericol odată pătruns în corp. Dacă imunitatea scăzută se manifestă pe termen mediu și lung, crește riscul diverselor boli inclusiv a bolilor care evoluează încet și slăbesc tot corpul.

Factori care slăbesc imunitatea

Stilul de viață nesănătos: fumatul, alcoolul, alimentația săracă în nutrienți, stresul, obezitatea

Factori fiziologici: îmbătrânirea, medicamentele, anumite boli și infecții serioase

Semne ale imunității scăzute

Înafara analizelor de laborator care oferă informații directe despre sistemul nostru imunitar, putem observa anumite semne care ne indică clar cum stăm cu imunitatea:

 • Răcelile frecvente și alte infecții: este normal ca adulții să aibă 2-3 răceli infecții pe an din care să-și revină în 7 până la 10 zile. Persoanele cu imunitate scăzută au mai mult de 3 răceli pe an și se recuperează mai greu.

  
  
  
 • Problemele digestive sunt un alt indiciu că imunitatea este scăzută. Mulți doctori și oameni de știință consideră că unele simptome digestive precum diareea, constipația, balonarea etc indică necesitatea luării de măsuri pentru întărirea imunității.

 • Vindecarea cu greu a rănilor. Zgărieturile, pielea arsă sau operațiile se vindecă mai greu în cazul imunității scăzute, crescând astfel riscul de infecții.

 • Obosim repede. Este normal să fim obosiți după o zi lungă plină de activități, însă persoanele cu imunitate scăzută simt o oboseală permanentă, lipsă de energie și vitalitate indiferent de cât de mult se odihnesc.

 • Întârzieri în creștere, în special la copii.

 • Bolile autoimune sunt semnul unui sistem imunitar hiperactiv, ceea ce reprezintă un alt dezechilibru. În această situație, sistemul imunitar își atacă propriile celule.

 • Inflamarea organelor interne datorită toxinelor, patogenilor, traumelor interne, accidentelor, căldurii excesive etc.

, abordat odată cu depistarea riscului, va determina menținerea glicemiei în limite normale, va impulsiona adaptarea dietei alimentare la nevoile corpului și va îmbunătăți și sistemul imunitar în același timp. De exemplu, suplimentul Diabrot Forte de la Rotta Natura are acțiune triplă eficientă pentru echilibrul glicemic, metabolic și energetic al organismului.

Din fericire, aplicarea din timp a unui plan care să întârească sistemul imunitar îmbunătățește mult situația și ne pregătește pentru sezonul răcelilor sau perioadele mai grele din viața noastră, rezolvând și simptomele care ne-au atras atenția asupra imunității scăzute.

Relatie toxica: Semnele unei relatii toxice Te-ar putea interesa si: Relatie toxica: Semnele unei relatii toxice

Ce putem face, concret?

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Consumul unei alimentații echilibrate și bogate în nutrienți (cum ar fi consumul de ierburi și condimente

Utilizarea suplimentelor alimentare

Gestionarea stresului

Exercițiile fizice regulate

Somnul suficient

Recomandări pentru întărirea imunității

 • Managementul stresului. Stresul are un rol important în starea sistemului imunitar și multă lume ignoră acest lucru. Pentru că stresul psihologic, pe termen lung, duce la creșterea cortizolului, acesta va reduce activitatea celulelor sistemului imunitar. Managementul stresului va îmbunătăți nu numai starea de sănătate și de armonie a corpului, ci va aduce o claritate a minții ce ne va ajuta să luăm decizii mai bune.

 • Printre primele acțiuni concrete pe care le putem lua, până învățăm să gestionăm stresul, o reprezintă suplimentele alimentare: zincul, acidul folic, fierul, seleniul, vitamintele A, C, E, B6 și B12 sunt benefice, mai ales dacă lipsesc din dietă. Luarea de suplimente alimentare ne ajută să câștigăm timp până punem la punct un plac de acțiune pentru îmbunătățirea stilului de viață care să întărească imunitatea și să îmbunătățească viața pe termen lung.

 • Pe lângă cele de mai sus, oricare din următoarele elemente îmbunătățesc sistemul imunitar: exercițiu fizic regulat, somn de calitate, hidratare cât are nevoie corpul, dietă care să includă multe fructe și legume variate, nivel optim al bacteriilor benefice din sistemul digestiv, includerea condimentelor în dietă.

PubMed National Library of Medicine: "Opportunities for Health Promotion: Highlighting Herbs and Spices to Improve Immune Support and Well-being",  Jonathan IsbillJayanthi KandiahNatalie Kružliaková, Oct 2020 ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33488303/)


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Semnele imunității scăzute

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×