Strategii de lectură critică: Ce este predarea fonică?

Strategii de lectură critică: Ce este predarea fonică?

Lectura critica este o competenta esentiala pentru succesul academice. De fiecare data cand un profesor furnizeaza copiilor materiale de lectura, el sau ea le poate invata copiii sa gandeasca critic si sa se demachieze cu succes materialul de lectura. Predarea fonica constituie una dintre cele mai numeroase si eficiente abordari de a face acest lucru. In acest articol, vom examina terenul vast al predarii fonice si vom aborda strategiile si tehnicile pe care le-au implementat profesorii de-a lungul anilor.

Despre predarea fonică Predarea fonică este o metoda prin care profesorii le invata copiilor sa identifice si sa inteleaga elementele literaturii, inclusiv personajele, tema, contextul si personajul. Aceasta strategie de lectura critica se bazeaza pe esentializarea unui text, de obicei printr-o serie de activitati de lectura si discutii. Implicandu-se in procesul de predare fonica, copiii inoveaza celea mai importante strategii noastra de invatare. Ei folosesc intrebari si tehnici de discutare si scrutinare pentru a explora ceea ce numim sau face bine, sa identifice confuziile si sa formuleze teorii bazate pe cunoastere. In aceasta privinta, adaptand modalitatea lor de abordare a lecturii si procesului de invatare, elevii devin mai angajati in lectura si mai bine pregatiti pentru a face fata provocarilor academice.

Strategii de predare fonică: etape și tehnici Predarea fonica deschide calea catre un proces comprehensiv de obtinere de informatii si intelegere, pornind de la prepararea citirii si ajungând la reflectarea fluxului de gândire. De obicei, sunteți lasat sa sa decideti ce modalitate doriti sa folositi pentru a explica intregul proces, logicii și strategiilor, in cadrul propriei clase. Fiecare etapa cuprinde anumite tehnici importante pe care le-am expus mai jos.  1. Prepararea citirii Prepararea citirii implica prepararea de activitati de pre-lectura, cum ar fi discutii, activitati de pregătire, activitati de design, liste și brainstorm-uri, dezbateri despre subiect, prezentari de pozare și chiar reprezentari.

Activitati de pregătire: Acestea implica stabilirea intereselor și a nevoilor copiilor, printr-o ancheta despre ce au citit sau despre ce vor sa citeasca. După ce aveti o imagine clara despre preferintele lor de lectura, folositi-le pentru a selecta materialele și sursele.

Activitati de proiectare: Asigurati-va ca intelegeti ce anume se cere copilului si intocmiti liste cu elementele adecvate de grupare.

Brainstorm-uri: Indemniți elevii la brainstorm-uri și dezbateri asupra temei literare și oferiti-le timp pentru a se gandi și a discuta intre ei, scriind angajamentul lor de lectura.

Ce sunt abilitățile de gândire critică? Te-ar putea interesa si: Ce sunt abilitățile de gândire critică?
  1. Discutarea textului Discutarea textului implica grupul sau clasa, sub supravegherea profesorului momente dedicate discutarii si raspunsurilor la intrebari care pun in lumina si stramteaza cunoasterea despre text.

Intrebari semnificative: Puneți intrebari semnificative și complexe. Intrebarile nu trebuie sa aiba o limita a raspunsului si sa incite copiii sa-i critice pe ceilalti.

Cerc de discuții: Faceti cercuri de discuții pentru a anima discutiile și stimularea intelectuala.

Semne de întrebare și dezbateri: Utilizati-le pentru a ajuta la dezvoltarea intelegerii textului.

  1. Lectură: introducerea și practicarea Introducerea și practicarea lecturii implica aplicarea metodei triunghiului de lectura. Acest lucru presupune ca elevii sa citeasca partea intai a textului pentru a dezvolta intelegerea lor.

Practica citirii alocati timp copiilor sa citeasca singuri si individual. Aceasta solicita copiilor sa isi foloseasca intelepciunea personala si sa puna intrebari unul cu celalalt despre materialul citit.

După ce literatura a fost completata, procesul de reflectare poate incepe. Acest lucru implica ca elevii sa faca un grafic cu respectarea graficelor tale și a principalilor termeni, sa puna puncte in harta lecturii si sa faca o conexiune intre informațiile examinate, reflecand observațiile la sfârșitul paragrafului. Desigur, nu este nevoie sa folosesti toate aceste strategii la un moment dat; preferintele tale vor fi determinate de contextul și natura literaturii prezentate clasei pentru a identifica si explora. Cu toate acestea, în general, există un set de strategii care poate fi folosit pentru a invata copiii skills-ul de lectura critica pe tot parcursul vietii.

Pushul de predare fonica ofera profesorilor o solutie de a-i invata pe elevii lor strategiile de lectura critica de care au nevoie pentru a se angaja in lectura si pentru a procesa textele. Metoda bazata pe activitate incepe de obicei cu pregătirea citirii, urmată de discutarea textului și, mai apoi, de introducerea și practicarea citirii. Apoi, elevii raspund si reflecteaza asupra ceea ce au citit in cadrul unei verificari mai profunde. Prin folosirea acestei metode, mentorii și studenții pot descoperi adevarata bogatie a strategiilor de lectura critica și sa invete copiii cum sa exploreze, sa rezoneze si sa adore mai adanc materialul si bibliografia scholastica.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Strategii de lectură critică: Ce este predarea fonică?

Raspunde corect la intrebarea:
Ce culoare are cerul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×