6 tipuri de structuri familiale comune

6 tipuri de structuri familiale comune

Tot ce trebuie sa faci este sa te uiti in jurul unei case deschise a scolii pentru a vedea ca structura familiei s-a schimbat dramatic in ultimii 50 de ani. Unitatile familiale sunt mult mai diverse, ceea ce demonstreaza ca exista tot felul de moduri de a fi o familie iubitoare astazi.

Familia Leave It to Beaver (cu o mama, un tata si doi sau trei copii) nu mai este standardul. De fapt, SUA nu are in prezent un singur tip de familie care sa fie considerat norma. Exista mai multe variante ale familiei, inclusiv gospodarii monoparentale, familii fara copii si multe altele. Exista sase tipuri specifice de structuri familiale identificate de societate in prezent.

Ce este o structura familiala?

O structura familiala, sau unitate familiala, este gruparea de baza a membrilor unei familii. Exista o multime de tipuri de familii care exista astazi, unele familii care se incadreaza in mod natural in mai multe categorii. De exemplu, este posibil sa locuiti intr-o familie monoparentala, dar si sa faceti parte dintr-o familie extinsa mai mare.

In timp ce aceste tipuri de familii sunt distincte in definitie, in practica, liniile sunt mai putin clare. Pe masura ce legile si normele se schimba, se schimba si structurile familiei. De exemplu, recensamantul din 2020 din SUA a fost primul care a oferit respondentilor sansa de a indica ca fac parte dintr-un cuplu de acelasi sex, fie casatoriti, fie necasatoriti.Familie nucleara

Familia nucleara este tipul traditional de structura familiala la care te-ai putea gandi. Acest tip de familie este format din doi parinti si cel putin un copil. Societatea a tinut de multa vreme familia nucleara traditionala la mare stima ca fiind „ideala” in care sa creasca copiii.

Astazi, stim ca exista o multime de moduri de a creste copii sanatosi si fericiti, dar exista cateva motive pentru care acest tip de unitate familiala functioneaza. Copiii din familiile nucleare primesc adesea putere si stabilitate din structura biparentala (cand unul dintre parinti are nevoie de o pauza, asa cum facem cu totii, celalalt parinte poate interveni).

In general, copiii din aceste tipuri de familii au mai multe oportunitati datorita usurintei financiare a veniturilor de la doi adulti. In America de astazi, mai putin de 46% dintre familii traiesc intr-o unitate familiala nucleara in care ambii parinti sunt la prima casatorie, potrivit Centrului de Cercetare Pew.

Ce este educația post-secundară în SUA: Sens, scop, tipuri și altele Te-ar putea interesa si: Ce este educația post-secundară în SUA: Sens, scop, tipuri și altele

Trebuie sa stiu

De fapt, exista o multime de variatii in ceea ce priveste modul in care poate arata o familie nucleara. Acest tip de familie poate include orice fel de angajament intre cei doi parinti, nu doar casatoria. Si parintii pot fi genuri diferite, acelasi gen sau nu gen binar.

Familie monoparentala

Familia monoparentala este formata din un parinte care creste singur unul sau mai multi copii (desi acestia pot avea sprijin de la prieteni si alti membri ai familiei care nu locuiesc cu ei). Aceasta unitate familiala poate include o mama singura cu copiii ei, un tata singur cu copiii sai sau o persoana singura cu copiii lor.

Familia monoparentala este cea mai mare modificare pe care a vazut-o societatea in ceea ce priveste schimbarile in structurile familiale. Unul din patru copii se naste dintr-o mama singura, potrivit Pew. Familiile monoparentale sunt adesea apropiate si gasesc modalitati de a lucra impreuna pentru a rezolva probleme, cum ar fi impartirea treburilor casnice.

Cand un singur parinte este acasa, poate fi o lupta sa gasesti ingrijirea copiilor, deoarece exista un singur parinte care lucreaza. Acest lucru limiteaza veniturile si oportunitatile in multe cazuri, desi multe familii monoparentale beneficiaza de sprijin de la rude si prieteni.

Familia extinsa

Structura familiei extinse este formata din doi sau mai multi adulti care sunt rude, fie prin sange, fie prin casatorie, care locuiesc in aceeasi casa. Aceasta familie include multe rude care traiesc impreuna si lucreaza pentru obiective comune, cum ar fi cresterea copiilor si tinerea pasului cu indatoririle casnice. Multe familii extinse includ veri, matusi sau unchi si bunici care locuiesc impreuna.

Acest tip de structura familiala se poate forma din cauza dificultatilor financiare sau din cauza ca rudele mai in varsta nu pot sa se ingrijeasca singure. Familiile extinse devin din ce in ce mai comune in intreaga lume.

Familii fara copii

In timp ce multi oameni cred ca o familie include copii, exista cupluri care fie nu pot sau aleg sa nu aiba copii. Acest lucru nu ii face mai putin o familie si, de fapt, acest tip de unitate familiala este in crestere. 44 la suta dintre cei care nu sunt parinti sub varsta de 50 de ani raporteaza ca nu planuiesc sa aiba vreodata copii, iar aceasta include si persoanele aflate in relatii serioase.

Sterilet - tipuri, avantaje si dezavantaje Te-ar putea interesa si: Sterilet - tipuri, avantaje si dezavantaje

Familia fara copii este uneori „familia uitata”, deoarece nu indeplineste standardele traditionale stabilite de societate. Familiile fara copii sunt formate din doi parteneri care traiesc si lucreaza impreuna. Multe familii fara copii isi asuma responsabilitatea detinerii animalelor de companie sau au contact extins cu nepotii si nepotii lor.

Familie vitrega

Peste jumatate din casatoriile se termina prin divort si multi dintre acesti indivizi aleg sa se recasatoreasca. Aceasta creeaza familia in trepte sau amestecata, care implica fuziunea a doua familii separate intr-o singura unitate noua. Se compune dintr-un nou sot, sotie sau sot si copiii lor din casatorii sau relatii anterioare.

Daca faci parte dintr-o familie vitrega, nu esti singur. Familiile vitrege sunt la fel de comune ca familia nucleara, desi tind sa aiba provocari unice, cum ar fi perioadele de adaptare si problemele de disciplina. Familiile vitrege trebuie sa invete sa lucreze impreuna si, de asemenea, sa lucreze cu fostii lor pentru a se asigura ca aceste unitati familiale functioneaza fara probleme.

Familia bunicilor

Multi bunici de astazi isi cresc nepotii dintr-o varietate de motive. Unul din zece copii locuieste cu un bunic, iar aproximativ unul din cinci este crescut de bunici. In aceste situatii, parintii pot fi prezenti in viata copilului, dar nu sunt tutorele principal al copilului.

Unitatea familiei bunici, cunoscuta si sub numele de familie de generatie omisa, se datoreaza uneori mortii parintilor, dependentei, abandonului sau fiind considerati parinti inapti. Multi bunici trebuie sa se intoarca la munca sau sa gaseasca surse suplimentare de venit pentru a-si creste nepotii.

Structurile si unitatile familiale pot lua forme diferite

Nu exista un raspuns corect sau gresit cand vine vorba de care este cel mai bun tip de structura familiala si chiar si o familie nucleara traditionala are argumente pro si contra. Cum arata o unitate familiala, la fel ca ceea ce inseamna o familie, poate insemna lucruri diferite pentru diferiti oameni. Atata timp cat o familie este plina de dragoste si sprijin unul pentru celalalt, ea tinde sa aiba succes si sa prospere. Familiile trebuie sa faca ceea ce este mai bine unul pentru celalalt si pentru ei insisi, iar acest lucru poate fi realizat in aproape tipul de unitate.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la 6 tipuri de structuri familiale comune

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×