Ce este subiectul in arta?

Ce este subiectul in arta?

Oamenii au folosit arta ca forma de exprimare de nenumarate generatii. Desi exista nenumarate modalitati de a crea arta, un fir comun care trece prin toate acestea este subiectul.

Termenul „subiect” este folosit pentru a descrie ideea centrala sau subiectul unei lucrari creative. Subiectul este ceea ce da sensul oricarei piese de arta si ceea ce permite spectatorilor sa se implice cu ea la un nivel mai profund, fie ca este o pictura, sculptura sau fotografie.

In acest articol, vom discuta natura subiectului artistic si relevanta sa contemporana.

Care este subiectul in arta?

Subiectul operei de arta este ideea sau tema principala. Include tot ceea ce artistul spera sa spuna cu munca lor. Orice, de la obiecte si scene banale pana la idei si sentimente abstracte, poate servi drept inspiratie pentru un artist.

Inspiratia pentru o creatie artistica poate veni de oriunde: propria viata a artistului, mitologie, istorie, evenimente actuale, probleme sociale sau politice, sentimente sau credinte.

Atunci cand creeaza arta, artistul foloseste subiectul ca o trambulina pentru a se exprima.

Diferitele tipuri de subiecte din art

In arta, exista o mare varietate de subiecte, fiecare avand propriile sale calitati distincte. Cateva exemple de subiecte intalnite cel mai frecvent sunt urmatoarele:

Portret

Un portret este o piesa de arta sau o scriere care infatiseaza un anumit individ, de obicei in forma totala sau partiala.

Peisaj

Natura, cum ar fi muntii, padurile sau corpurile de apa, este punctul central al artei peisajului.

Natura moarta

Subiectul din natura moarta infatiseaza obiecte neinsufletite precum flori, fructe sau alte bunuri obisnuite.Istoric sau mitologic

Termenul „istoric” sau „mitologic” se refera la povesti sau personaje cu roluri proeminente in istorie, mitologie sau religie.

Gen

Viata de zi cu zi este accentul principal al acestui gen, care prezinta adesea scene cu indivizi care fac sarcini banale, cum ar fi sa manance, sa bea sau sa lucreze.

Abstract

Termenul „abstract” este folosit pentru a descrie opere de arta care nu incearca sa descrie obiecte sau scene din lumea reala.

Simbolic

Bazandu-se pe elemente vizuale pentru a transmite idealuri abstracte precum dragostea, moartea si libertatea.

Politice sau sociale

Subiectul acestui gen abordeaza in mod obisnuit preocupari politice si sociale presante, intr-un efort de a declansa dezbateri si de a pune sub semnul intrebarii normele acceptate.

Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele categorii diferite de subiecte artistice. Artistii isi pot exprima mesajul sau sentimentul prin opere de arta cu mai multe fatete, combinand si manipuland aceste subiecte intr-o varietate de moduri.

De ce este important subiectul in arta?

Subiectul este esential pentru arta, deoarece serveste ca vehicul pentru autoexprimarea artistului si confera operei valoarea sa suprema. Acestea sunt cateva exemple de motive pentru care artistii ar trebui sa acorde o atentie deosebita temelor alese:

Infografică: De ce Street Art Graffiti este super puternic? Te-ar putea interesa si: Infografică: De ce Street Art Graffiti este super puternic?
  1. Subiectul stabileste un raport intre creator si public, permitand artistului sa ofere perspective asupra propriilor vieti, sentimente si ganduri. Ca rezultat, ei sunt capabili sa empatizeze sau sa inteleaga munca la un nivel mai fundamental.
  2. Subiectul ajuta la plasarea lucrarii in cadrul istoric, geografic si cultural corespunzator, ceea ce este esential pentru aprecierea intregului scop al intentiilor artistului in crearea piesei.
  3. Alegerea subiectului de catre artist poate servi ca un vehicul pentru evidentierea nedreptatilor sociale, a pune sub semnul intrebarii practicile acceptate sau a transmite un mesaj important publicului larg.

In general, subiectul unei opere de arta afecteaza modul in care este primita de public, atat din punct de vedere emotional, cat si intelectual.

Subiect vs continut

Termenii subiect si continut sunt uneori folositi interschimbabil in lumea artei, desi exista o diferenta nuantata intre cei doi.

Termenul „subiect” este folosit pentru a descrie subiectul unei opere de arta, fie ca este o persoana, un peisaj sau o natura moarta. Este punctul principal pe care artistul vrea sa-l faca.

Continutul unei opere de arta, pe de alta parte, este sensul sau mesajul ei real. Ramane la latitudinea artistilor sa decida daca continutul este o expresie emotionala, o critica politica sau un comentariu social.

O pictura a unui bol cu ​​fructe, de exemplu, ar putea prezenta putin mai mult decat o simpla natura moarta. Subiectul lucrarii poate avea de-a face cu prosperitatea, natura trecatoare a vietii sau valoarea estetica a obiectelor banale.

Pe scurt, subiectul unei opere de arta este ceea ce poate fi vazut cu ochiul liber, in timp ce continutul este ceea ce se afla sub suprafata.

Subiect pentru artistii contemporani

Subiectele pe care artistii contemporani aleg sa le infatiseze reflecta de obicei obiceiurile sociale si climatele politice in schimbare. Portretele, peisajele si naturile moarte sunt inca importante in lumea artei, dar multi artisti moderni exploreaza forme mai experimentale de expresie.

Arta in epoca moderna foloseste frecvent teme de actualitate pentru a comenta preocuparile societale, politice si ecologice presante. Schimbarile climatice, inegalitatea sociala si sanatatea mintala sunt doar cateva dintre problemele pe care ar putea alege sa le evidentieze prin arta lor.

Ele reprezinta adesea era digitala in care traim, incluzand elemente tehnologice si multimedia in lucrarile lor. Pe masura ce societatile noastre devin mai variate si mai multiculturale, noi tipuri de subiecte, cum ar fi identitatea si reprezentarea, sunt explorate de artistii contemporani.

Prin munca lor, ei critica idei rigide despre gen, etnie si sexualitate, laudand totodata varietatea infinita a experientei umane.

Abilitatea de a depasi granitele artei si de a crea lucrari care implica, provoaca si inspira publicul este un rezultat direct al dorintei artistilor contemporani de a explora subiecte noi si noi.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este subiectul in arta?

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×