Cele mai faimoase 20 de tablouri impresioniste

Cele mai faimoase 20 de tablouri impresioniste

Nascuta la sfarsitul secolului al XIX-lea, miscarea impresionista a inceput cu artistii care imbratiseaza un nou mod de a-si etala arta. Normele traditionale au fost puse deoparte, picturile imbratisand idei inovatoare si proaspete. Picturile impresionistilor arata cum culoarea, lumina si momentele trecatoare pot fi transformate in capodopere interesante care capteaza inimile pasionatilor de arta.

Ne vom uita la cele mai renumite 20 de tablouri impresioniste, fiecare un monument al geniului si inovatiei pictorilor care au indraznit sa sfideze standardele academice. In loc de o portretizare formala, acesti artisti imaginativi si-au propus sa surprinda spiritul unui moment, infuzand lucrarile lor cu pensule expresive, culori bogate si un sentiment distinct de dispozitie.

1. Impresie, rasarit de Claude Monet

Cunoscuta sub numele de Impression soleil levant , Impression Sunrise este un tablou din 1872 de Claude Monet. In aprilie 1874, aceasta pictura a fost prezentata pentru prima data la Paris, in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Expozitia impresionistilor”. Acest tablou a inspirat numele miscarii impresioniste.

Ideea pentru acest tablou s-a nascut cand Monet si-a vizitat orasul natal din Le Havre in 1872. A creat o serie de lucrari care infatiseaza portul. Ei au reprezentat portul in zori, zi, amurg si intuneric din diferite puncte de vedere.

Acest tablou s-a dovedit a deveni cel mai faimos din aceasta serie. Cu toate acestea, a fost furat de Phillip Jamin si Yuoseff Khimoun in 1985 si recuperat in 1990. Din 1991, pictura a fost expusa la Musee Marmottan Monet din Paris.

2. Femeie cu umbrela de soare – Madame Monet si fiul ei de Claude Monet

Cunoscuta si sub numele de The Stroll sau La Promenade in franceza, aceasta este o pictura in ulei pe panza de Claude Monet. Pictura este din 1875. Monet i-a infatisat pe sotia sa Camille Monet si pe fiul lor Jean Monet in momentele lor din 1871 pana in 1877, cand au locuit in Argenteuil. Surprindea un moment in care se plimbau intr-o zi de vara cu vant.

Lucrarea nu este un portret formal, ci mai degraba o pictura de gen a unui scenariu familial obisnuit. Pictura a fost realizata afara, in aer liber, si rapid, cel mai probabil in cateva ore. Este cea mai mare lucrare a lui Monet din anii 1870, masurand 100 × 81 cm (39 × 32 in), si este semnata „Claude Monet 75” in coltul din dreapta jos.3. Pranzul petrecerii cu barca de Pierre-Auguste Renoir

Pranzul petrecerii cu barca (franceza: Le Dejeuner des canotiers ) este un tablou al impresionistului francez Pierre-Auguste Renoir, finalizat in 1881. A fost inclus in Salon in 1882 si a fost votat cel mai bun tablou din spectacol de trei critici.

Tabloul a fost cumparat de la artistul dealer-patron Paul Durand-Ruel si apoi cumparat de la fiul sau in 1923 (pentru 125.000 de dolari) de omul de afaceri Duncan Phillips, care a petrecut un deceniu cautand tabloul. Acum se afla in colectia Phillips din Washington, DC. Are o forma bogata, o perie fluida si o lumina intermitenta.

4. Gradina artistului de la Giverny de Claude Monet

Gradina artistului de la Giverny (franceza: Le Jardin de l'artiste a Giverny ) este o pictura in ulei pe panza din 1900 de Claude Monet. Aceasta pictura impresionanta se afla in prezent in Musee d'Orsay din Paris.

Este unul dintre multele picturi ale gradinii artistului din Giverny pe care le-a creat in ultimii treizeci de ani. Randuri de irisi in diferite culori de violet si roz sunt pozitionate in diagonala peste planul imaginii in pictura. Florile sunt sub copaci, care isi modifica tonul culorilor, permitand trecerea luminii pete. O vedere a resedintei lui Monet poate fi vazuta dincolo de copaci.

5. Pranz pe iarba de Edouard Manet

Pranzul pe iarba a fost initial intitulat Le Bain sau Baia. Acesta este un pictura mare in ulei pe panza de Edouard Manet in 1862 si 1863. Le Dejeuner sur I'herbe infatiseaza un nud si o baie imbracata putin.

Cele mai faimoase 10 tablouri Pablo Picasso (capodopere) Te-ar putea interesa si: Cele mai faimoase 10 tablouri Pablo Picasso (capodopere)

Sunt intr-un picnic cu doi barbati imbracati intr-un cadru rural. Pictura a fost respinsa de juriul Salonului din 1863, dar Manet a profitat de aceasta ocazie pentru a expune acest tablou si alte doua in Salon des Refuses din 1863. Cu toate acestea, pictura a atras notorietate publica si controversa.

Acest tablou se afla in prezent in Musee d'Orsay. Cu toate acestea, exista o versiune mai mica si anterioara la Galeria Courtauld din Londra.

6. Olympia de Edouard Manet

Olympia este o pictura in ulei din 1863 de Edouard Manet, prezentata pentru prima data la Salonul de la Paris din 1865. Infatiseaza o femeie goala („Olympia”) intinsa pe un pat si i se livreaza flori de catre un servitor. Victorine Meurent a modelat Olympia, in timp ce Laure a modelat servitorul Olympiei.

Cand opera de arta a fost prezentata initial, privirea de confruntare a Olympiei a socat si uimit spectatorii, deoarece mai multe aspecte ale picturii au identificat-o ca o prostituata, tabloul a fost achizitionat de guvernul francez in 1890 ca urmare a unui abonament public organizat de Claude Monet. Poza se afla in prezent la Musee d'Orsay din Paris.

7. Bulevardul Montmartre noaptea de Camille Pissarro

Acesta este un alt impresionist pictura impresionista in ulei pe panza, creata in 1897 de Camille Pissarro. Tabloul prezinta o strada pariziana si o impresie a strazii si a tuturor elementelor ei.

Aceasta pictura impresionista infatiseaza noua identitate stralucitoare a Parisului ca centru al arhitecturii europene si al urbanismului. In prezent se afla la National Gallery, Londra.

8. Bal du Moulin de la Galette de Pierre-Auguste Renoir

Cunoscuta si sub numele de Dansul de la Le moulin de la Galette , aceasta pictura a fost creata in 1876 de artistul francez Pierre-Auguste Renoir. Acest tablou infatiseaza o dupa-amiaza tipica de duminica la Moulin de la Galette original.

Pictura a fost in colectia pictorului francez Gustave Caillebotte din 1879 pana in 1894; cand a murit. Mai tarziu a fost transmis Republicii Franceze ca plata pentru acuzatiile de moarte. Pictura a fost expusa in Musee du Luxembourg din Paris intre 1896 si 1929. Mai tarziu a fost expusa la Luvru din 1929 pana in 1986, cand a fost mutata la Musee d'Orsay.

9. Macii de Claude Monet

La intoarcerea sa din Regatul Unit (in 1871), Claude Monet a pictat Campul de mac in 1873. Acesta este momentul in care a ramas la Argenteuil cu familia pana in 1878. In ciuda starii de sanatate inrautatite a lui Camille, a fost un moment in care artistul si-a gasit o implinire enorma, deoarece un pictor.

Acest tablou infatiseaza o zi superba de vara surprinsa in toata frumusetea ei, cu maci vii care completeaza nori firave pe un cer albastru stralucitor. O mama si un copil sunt in prim plan, iar altul in fundal este un pretext pentru a crea linia diagonala care structureaza tabloul in mediul rural. Exista doua zone de culoare distincte stabilite, una dominata de rosu si cealalta de un verde-albastrui.

10. Dansatorul verde de Edgar Degas

Acesta este un tablou de Edgar Degas, care a fost un pictor impresionist francez. Este un pastel si guasa din 1877-9 pe hartie. Tabloul arata preocuparea lui Edgar pentru captarea formei si modul in care luminile scenei asupra artistilor stralucesc perfect. In prezent se afla la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid.

11. Marii Scaldatori de Pierre-Auguste Renoir

Cunoscuta si sub numele de Marii Scaldatoare, acesta este un tablou de Pierre-Auguste Renoir. A fost creat intre 1884 si 1887. Pictura infatiseaza cateva femei goale facand o baie.

Doua femei sunt asezate langa apa in prim plan si o a treia sta in apa. Alti doi sunt, de asemenea, vazuti scaldandu-se in fundal.

Oamenii au un caracter sculptural, iar mediul de fundal straluceste de lumina impresionista. Obiectivul lui Renoir cu acest nou stil a fost sa integreze formele moderne de pictura cu traditiile picturii din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, in special cele ale lui Ingres si Raphael.

Cele mai faimoase picturi Jackson Pollock Te-ar putea interesa si: Cele mai faimoase picturi Jackson Pollock

12. Camp de grau cu corbi de Vincent van Gogh 

Acesta este un tablou din iulie 1890 realizat de Vincent van Gogh. Multi critici au citat pictura Wheatfield with Crows ca fiind una dintre cele mai mari lucrari ale lui Vincent. Vincent van Gogh a creat acest tablou in ultimele zile ale vietii sale.

13. La Grenouillere de Pierre-Auguste Renoir 

Acesta este un pictura in ulei pe panza din 1869, creata de Pierre-Auguste Renoir. Acesta infatiseaza „camembert” legat de pasarele. Acest tablou arata legatura dintre mica insula plantata cu un singur copac si restaurantul plutitor la moda, La Grenouillere, si inchirierea de barci. In prezent se afla in Muzeul National din Stockholm.

14. Rue Mosnier cu steaguri de Edouard Manet

Rue Mosnier cu steaguri este un pictura in ulei pe panza din 1878 de Edouard Manet, care infatiseaza aceeasi strada pariziana decorata cu steaguri franceze pentru Fete de la Paix (Sarbatoarea pacii) din 30 iunie 1878. Fete de la Paix a avut loc in timpul expozitiei. Universelle in acel an, marcand recuperarea Frantei din razboiul franco-prusac si din Comuna din Paris. In 1880, festivalul a fost schimbat la 14 iulie pentru a deveni Ziua Bastiliei. Acest tablou este expus la Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles.

15. Fata acoperita de soare de Valentin Serov

Valentin Serov a creat acest pictura in ulei pe panza in 1888. Valentin si-a ales-o pe verisoara Maria ca model al acestui frumos tablou. Ea este inconjurata de natura prin care soarele patrunde. Este folosit pentru a descrie un sentiment de bucurie si farmecul inocentei tineretii. In prezent se afla la Galeria de Stat Tretiakov.

16. Fiferul de Edouard Manet

In timpul calatoriei sale in Spania din 1865, Edouard Manet a vizitat Prado, unde picturile lui Diego Velazquez au fost o revelatie. Cand s-a intors la Paris, in 1866, a inceput sa lucreze la un nou tablou care infatiseaza un pifer de regiment neidentificat al armatei spaniole.

Pictura sa a fost respinsa de juriul Salonului in 1866. Cu toate acestea, Emile Zola a publicat mai multe articole in care lauda pictura Fifer. A devenit mai populara si se afla in prezent la Musee d'Orsay din Paris.

17. Portretul Irenei Cahen d'Anvers de Pierre-Auguste Renoir

Cunoscut sub numele de Blue Ribbon sau La Petite Fille au ruban bleu sau Little Irene , acest pictura in ulei pe panza de Pierre-Auguste Renoir. A fost comandat de bogatul bancher evreu francez Louis Cahen d'Anvers in 1880. Acest tablou o infatiseaza pe fiica bancherului, Irene Cahen d'Anvers, in varsta de 8 ani. Nazistii l-au furat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cu toate acestea, a reaparut in 1947 si a fost expus la Paris ca una dintre capodoperele franceze gasite in Germania. Pictura a aparut si in filmul The Monuments Men in 2014.

18. Fetita intr-un fotoliu albastru de Mary Cassatt

Cunoscuta si sub denumirea de Petite fille dans un fauteuil bleu , Fetita intr-un fotoliu albastru este o pictura in ulei a pictorului, gravorului si cunoscator american, Mary Cassatt. A fost creat in 1878 si este o colectie a Galeriei Nationale de Arta, in Washington DC Pictura a suferit cateva modificari de catre Edgar Degas.

19. Clasa de balet de Edgar Degas

Edgar Degas a pictat La Classe de Danse intre 1871 si 1874. Jean-Baptiste Faure a comandat pictura Clasa de balet. Infatiseaza dansatori de balet la sfarsitul unei lectii sub indrumarea maestrului Jules Perrot. Edgar a realizat pictura dansului la Opera din Paris la un an dupa ce a ars. In prezent se afla in colectia Muzeului d'Orsay.

20. Strada Paris; Zi ploioasa de Gustave Caillebotte

Rue de Paris, temps de pluie in franceza este o pictura uriasa in ulei din 1877 a artistului francez Gustave Caillebotte (1848-1894). Infatiseaza un grup care traverseaza Place de Dublin, cunoscuta initial drept Carrefour de Moscou. Era la o intersectie din nordul Parisului, la est de Gare Saint-Lazare. Aceasta pictura difera de realismul altor picturi impresioniste si de increderea pe linie, mai degraba decat de loviturile de pensula.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cele mai faimoase 20 de tablouri impresioniste

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×