Diferite tipuri de actiuni pe care trebuie sa le cunosti

Diferite tipuri de actiuni pe care trebuie sa le cunosti

O actiune este o investitie intr-o companie publica. Atunci cand o companie vinde publicului actiuni, acele actiuni sunt de obicei emise ca unul dintre cele doua tipuri principale de actiuni: actiuni ordinare sau actiuni preferate. Iata o defalcare.

Stoc comun

Daca sunteti nou in investitii in actiuni si doriti sa cumparati cateva actiuni, probabil ca doriti sa investiti in actiuni comune, ceea ce este exact ceea ce sugereaza si numele: cel mai comun tip de actiuni.

Cand detineti actiuni comune, detineti o cota din profitul companiei, precum si dreptul de vot. Proprietarii de actiuni ordinare pot castiga, de asemenea, dividende - o plata efectuata catre proprietarii de actiuni in mod regulat - dar acele dividende sunt de obicei variabile si nu sunt garantate.

Stoc preferat

Celalalt tip principal de actiuni, actiunile preferate, este frecvent comparat cu obligatiuni. De obicei, plateste investitorilor un dividend fix. Actionarii preferentiali beneficiaza, de asemenea, de tratament preferential: dividendele sunt platite actionarilor preferentiali inaintea actionarilor comuni, inclusiv in cazul falimentului sau lichidarii.

Preturile actiunilor preferate sunt mai putin volatile decat preturile actiunilor obisnuite, ceea ce inseamna ca actiunile sunt mai putin predispuse la pierderea de valoare, dar sunt si mai putin predispuse la castigarea de valoare. In general, actiunile preferate sunt cele mai bune pentru investitorii care acorda prioritate veniturilor fata de cresterea pe termen lung.

Actiuni comune vs preferate

Stoc comun

Stoc preferat

Pro

 • Potential de rentabilitate mai mare pe termen lung.

 • Drepturi de vot.

 • Dividendele sunt de obicei mai mari, fixe si garantate.

  
  
  
 • Pretul actiunilor are mai putina volatilitate.

 • Actionarii preferentiali au sanse mai mari sa recupereze cel putin o parte din investitie in caz de faliment.

Contra

 • Dividendele, daca sunt disponibile, sunt adesea mai mici, variabile si nu sunt garantate.

 • Pretul actiunilor si dividendele pot experimenta mai multa volatilitate.

 • Este mai probabil sa piarda investitia daca compania da faliment.

 • Potential de crestere pe termen lung mai scazut.

 • Fara drept de vot in majoritatea cazurilor.

Cel mai bun pentru

Investitori care cauta o crestere pe termen lung.

Investitori care cauta venituri.

In cadrul acestor categorii largi de actiuni comune si preferate, diferitele tipuri de stocuri sunt impartite in continuare in alte moduri. Iata cateva dintre cele mai comune:

Actiuni cu capitalizare mare, actiuni cu capitalizare medie si actiuni cu capitalizare mica

Poate ca ati mai auzit cuvintele cu capitalizare mare sau cu capitalizare medie; se refera la capitalizarea bursiera sau la valoarea unei companii.

Companiile sunt, in general, impartite in trei categorii dupa dimensiune: cu capitalizare mare (valoare de piata de 10 miliarde USD sau mai mult), cu capitalizare medie (valoare de piata intre 2 miliarde USD si 10 miliarde USD) si cu capitalizare mica (valoare de piata intre 300 milioane USD si 2 miliarde USD).

Sectoare ale bursei

Companiile pot fi, de asemenea, clasificate in sectoare in functie de activitatea lor de baza. Standardul global de clasificare a industriei (GICS) imparte piata in 11 sectoare:

Peste 30 modele de lampadare din care sa alegi pentru amenajarea cu stil a casei tale Te-ar putea interesa si: Peste 30 modele de lampadare din care sa alegi pentru amenajarea cu stil a casei tale
 • Energie

 • Materiale

 • industriale

 • Discretionar de consum

 • Capse de consum

 • Sanatate

 • Financiare

 • Tehnologia de informatie

 • Comunicare

 • Utilitati

 • Imobiliare

Actiunile din acelasi sector - de exemplu, sectoarele tehnologice sau energetice - se pot misca impreuna ca raspuns la evenimentele de piata sau economice. De aceea, este o regula de baza sa va diversificati prin investitii in actiuni din diferite sectoare. (Doar intrebati pe cineva care detinea un portofoliu de actiuni tehnologice in timpul prabusirii dot-com.)

Actiuni interne si internationale

Stocurile sunt adesea grupate in functie de locatia geografica.

Va puteti diversifica portofoliul de investitii investind nu numai in companii care desfasoara afaceri in SUA, ci si in companii cu sediul international si pe pietele emergente, care sunt zone care sunt pregatite pentru extindere. (Iata mai multe despre cum sa investesti in actiuni internationale.)

Stocuri de crestere si valoare

S-ar putea sa auziti actiuni descrise ca crestere sau valoare. Actiunile de crestere sunt de la companii care fie cresc rapid, fie sunt gata sa creasca rapid. Investitorii sunt de obicei dispusi sa plateasca mai mult pentru aceste actiuni, deoarece se asteapta la profituri mai mari.

Actiunile de valoare sunt in esenta la vanzare: acestea sunt actiuni pe care investitorii le-au considerat a fi subestimate si subevaluate. Presupunerea este ca aceste actiuni vor creste in pret, deoarece fie zboara sub radar, fie sufera de un eveniment pe termen scurt.

Tipuri de clase de stoc

De asemenea, companiile isi pot imparti actiunile in clase, in cele mai multe cazuri, astfel incat drepturile de vot ale actionarilor sa fie diferentiate. De exemplu, daca detineti clasa A a unei anumite actiuni, este posibil sa obtineti mai multe drepturi de vot pe actiune decat proprietarii clasei B a aceluiasi actiuni.

Daca o actiune a fost segmentata in diferite clase, fiecare clasa are de obicei propriul simbol ticker. De exemplu, actiunile 21st Century Fox sunt vandute sub FOXA (actiuni A) si FOX (actiuni B).

Alegerea stocurilor potrivite pentru tine

Un aspect important atunci cand investiti in actiuni nu este neaparat categoria actiunilor, ci daca credeti in potentialul de crestere pe termen lung al companiei si daca actiunile completeaza celelalte investitii pe care le detineti.

Dar daca ideea de a aduna actiuni individuale intr-un portofoliu diversificat pare descurajanta – si cu siguranta poate fi – ati putea dori sa luati in considerare fondurile indexate.

Fondurile indexate sunt una dintre cele mai simple moduri de a construi un portofoliu diversificat. Aceste fonduri va permit sa cumparati mai multe tipuri diferite de actiuni intr-o singura tranzactie: ele urmaresc o sectiune a pietei, cum ar fi actiunile cu capitalizare mare, urmand un indice de referinta, cum ar fi S&P 500. Pentru mai multe despre fondurile indexate, cititi explicator complet.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Diferite tipuri de actiuni pe care trebuie sa le cunosti

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×