Totul despre suprarealism și influența sa asupra pictorilor moderni

Totul despre suprarealism și influența sa asupra pictorilor moderni

Suprarealismul a fost o miscare artistica ce a debutat la inceputul anilor 1920 si s-a extins pana la sfarsitul anilor 1930. Acest stil artistic face referire la modul in care imaginatia umana poate fi folosita pentru a crea arta care sa transmita mesaje mai profunde si semnificative. Este o forma de arta creativa si libera, care ne ajuta sa explicam stari care nu pot fi explicate prin intermediul cuvintelor sau conceptelor.

Probabil fiecare artist modern a fost influentat la un moment dat de acest stil artistic stil artistic, dar in cele ce urmeaza vom vorbi mai mult despre cum acest stil pintoresc s-a manifestat atat in trecut cat si in prezent, iar aceasta expunere va trece si in revista marea influenta pe care suprarealismul a avut-o si inca o are si asupra artizanilor moderni.

Origini și definiții generale ale suprarealismului

Miscarea suprarealista a debutat in anul 1924, cand poetul francez Andre Breton si alti renegati au publicat manifestul oficial al miscarii. Acest grup de artisti a vrut sa inlature toate restrictiile impuse de realismul si naturalismului, urmand un stil vizual mai spontan, inclusiv o estetica misterioasa si intruziunea ideasului fantastic. Mobilul fondatorilor suprarealismului era sa creeze o arta radicala si sa revolte impotriva normelor sociale si culturale dominante.

Cu toate acestea, definitia cea mai buna a suprarealismului ar fi sa spunem ca este o forma de expresie artistica ce foloseste un limbaj mistic, simboluri ce se retrag in "adevaruri" imaginate si intoarcerea la viata a simturilor si posibilitatilor creative. Ea isi are radacinile in movementul Dada, care a negat logica, acelasi principiu fiind si cel folosit pentru a defini suprarealismul, acesta punredandu-si amprenta asupra multor domenii ale artei moderne.Expresii ale suprarealismului

Suprarealismul ia forma si substanta atunci cand este reprezentat prin mijloacele de arta adecvate. Acest stil artistic poate fi gasit in scrieri literare, in filme, muzica si, mai ales, in modul de exprimare vizuala. Dintre putinele concepte ce i-au inspirat pe cei care poarta acest nume, cea mai cunoscuta si mai pregnanta este aceea care se refera la imagini picturale. Toata lumea este familiarizata cu tablourile care fac referinta la elementele suprarealiste. Adesea acestea prezinta imagini psihologice ceesentializeaza creativitatea umana. Alte imagini pot fi nitel mai bizare, pline de simboluri si personaje ce nu pot fi gasite in lumea reala.

Formele de pictura ce fac referire la suprarealism accepta nu doar elemente fantastice, cum ar fi imagini de sirene sau masti tribale, ci si de rectii precum trucuri optice si alte forme de jocuri de imagine. Printre artistii ce sunt asociati cu suprarealismul se numara Salvador Dali, efectul sau de dispersie intensa si combinatii de realitate si abstract plasandu-i printre cei mai cunoscuti si mai apreciati artisti cuprinsi de miscarea suprarealista.

Exemple de artă suprarealistă

Salvador Dali

Tablouri cu natură moartă care ne spun adevărul despre artă Te-ar putea interesa si: Tablouri cu natură moartă care ne spun adevărul despre artă

Cel mai probabil, Salvador Dali este asociat in primul rand cu suprarealismul si lentilele de dispersie ale sale distincte si exprimarea inconfundabila. Acest artist spaniol s-a remarcat prin imagini clare, realizate prin amestecarea naturii cu imaginarul. Una dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale este "Perspectiva Pentrucopii", care in esenta aminteste de o scena ce incepe sa devina stranie si incitanta. Dali a creatTintiriile de pege pe o superfiție prin adaugarea de numeroase scene si obiecte neobisnuite, cum ar fi un cal care se transforma in vultur, cuiburi de pasare si o placa speciala numita „The Disintegrating Paraology”, care releva alte știri.

Max Ernst

Un alt artist suprarealist de renume a fost Max Ernst. Acesta a facut picturi precum "Forest and Dove", care abunda de simboluri si alte elemente suprarealiste. In aceasta pictura, pe fundalul unei paduri foarte dense vedem o pasare care zboara liber. Aceasta intamplare intamplatoare exprima clar esenta miscarii suprarealistei si vorbeste puternic despre libertate. De asemenea, cativa pereti pictati intr-o camera cu biblioteca cu elemente bizare fac referinta la dorinta artistului de a crea lumi noi si distincte.

René Magritte

Un alt artist creionat de suprarealism a fost René Magritte. El a vazut suprarealismul ca o gama de posibilitati fara margini, privind picturile sale drept izvoare de intelegere a conditiilor acute ale vietii si ale existentei umane. Unele dintre expresiile artistului fac referire la picturi ca si cum ar fi coborate din visele noastre, cum ar fi cele care prezinta un barometru, o structura care atarna in aer sau un munte care zboara. In plus, el a folosit versiuni ale suprarealismului pentru a face referire la frica, anxietatea si alte sentimente ale subconstientului.

Implicații ale suprarealismului și influența sa asupra artiștilor moderni

Suprarealismul si-a gasit cu siguranta un loc permanent in istoria artei, si nu exista discutie atunci cand vine vorba despre influenta sa asupra artizanilor moderni. Cu toate acestea, este important sa subliniem ca arta suprarealista nu s-a limitat doar la cei 3 nume mentionate mai sus, ci s-a extins si <a la alti artisti care isi exercita propriul stil specific si care au folosit acest mod de expresie artistica.

Astazi gasim multi artisti care aduc modernitatea suprarealismului in lucrarile lor. De exemplu, artistii Monica Palacios si Joël Andrianomearisoa din Columbia folosesc elemente lejere de suprarealism, toate aceastea imbinand fantezia cu realismul prin ipostaze bizare si stari emotionale ciudate.

Odata cu aparitia multor artisti care identifica si folosesc aceasta incursiune artistica, suprarealismul se transforma in moduri noi. Arta contemporana de azi utilizeaza abordari mai subtile ce se refera adesea la trairea principiilor suprarealiste prin forma vizuala caracteristica, mai ales cand vine vorba despre portrete surprinzatoare si imagini uimitoare si spectaculoase.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Totul despre suprarealism și influența sa asupra pictorilor moderni

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face doi plus doi?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×