Cum sa alegi o saltea buna pentru un somn odihnitor

Cum sa alegi o saltea buna pentru un somn odihnitor

Nu cu prea multe decenii în urmă, saltelele erau făcute din lână. Cu toate acestea, tehnologia a făcut pași mari și a condus la crearea de noi materiale și tehnici de producție. Câți dintre noi nu au încercat, măcar o dată în viață, să doarmă pe o saltea dragă și veche a bunicii și apoi să se trezească cu o durere plăcută de spate? Lăsând la o parte amintirile nostalgice, astăzi este posibil să ne îmbunătățim calitatea somnului și să dormim bine, folosind, saltele care sunt net superioare calitativ celor de pe timpul bunicilor.

Alegerea saltelei potrivite este esentiala pentru un somn bun si odihnitor. Somnul odihnitor, de fapt, depinde strict de tipul de saltea pe care urmează să o folosim.

Cum să alegi salteaua?

Alegerea unei saltele bune pentru a dormi bine nu trebuie să fie pripită. Într-adevăr, de asta depinde un somn odihnitor. Cele mai bune saltele sunte cele care permite coloanei vertebrale să aibă propria curbură, precum și reducerea presiunii de susținere a articulațiilor.

Prin urmare, nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea rigidă. Daca este prea rigida, de fapt, ne va crea probleme la nivelul articulatiilor si corpul va lua si el o pozitie incorecta in timpul noptii. Daca, in schimb, este prea moale, ne va face sa ne scufundam si o curbura gresita a coloanei vertebrale. Oricum, rezultatul va fi să te trezești obosit. Cu toate acestea, nu trebuie ignorat nici patul în care dormim, acesta trebuie sa fie generos de mare si confortabil, fie că vorbim de paturi pentru o persoană sau paturi matrimoniale.Saltele cu arcuri

Inainte de a alege o saltea este bine sa stii ca exista diferite tipuri. Modelele cu arcuri sunt încă cele mai utilizate: susțin corpul prin diferite tipuri de arcuri, care sunt adesea echipate cu materiale suplimentare pentru a permite un confort mai mare, precum latexul sau spuma cu memorie. Nu sunt prea scumpe și garantează multă durabilitate.

Saltele din spuma cu memorie

Cele din spumă cu memorie sunt în plină ascensiune, tocmai pentru că sunt o noutate. Sunt realizate prin straturi de spumă poliuretanică de diferite densități. Are în interior substanțe care tind să se modeleze în funcție de greutatea noastră și de temperatura corpului. Se adaptează astfel formei corpului nostru și reduc punctele de presiune. O saltea cu spuma de memorie este cu certitudine o alegere buna pentru un somn odihnitor!

De aceea sunt recomandate celor care suferă de dureri articulare, fibromialgie sau dureri la nivelul umerilor sau coloanei lombare. Spuma cu memorie amortizează și mișcările. Singurul dezavantaj constă în faptul că, întrucât sunt sensibile la temperatură, se înmoaie datorită efectului căldurii corpului și, prin urmare, te pot face să te simți foarte cald pe timpul nopții.

Vezi care sunt cele mai noi modele de coltare bucatarie pentru diferite stiluri de amenajare interioara Te-ar putea interesa si: Vezi care sunt cele mai noi modele de coltare bucatarie pentru diferite stiluri de amenajare interioara

Saltele din latex

In primul rand este bine ca stii ca pe piata gasesti diverse tipuri de latex, si in consecinta diferite tipuri de saltele realizate din acest material. Să vedem care sunt:

Latex natural. Saltelele din latex natural sunt cele mai bune din toate timpurile, deoarece sunt foarte confortabile și extrem de elastice. Pe de altă parte, trebuie să știi că nu există saltele din latex 100% pur, așa că vei găsi întotdeauna procente referitoare la alte substanțe. Important este că aceste procente sunt mici.

Latex sintetic. Latexul natural este foarte scump, în timp ce latexul de tip sintetic este o alegere economică. Totuși, trebuie menționat că calitatea nu poate fi comparată, având în vedere că saltelele din latex sintetic sunt mai dure și mai puțin elastice. În orice caz, este totuși o soluție confortabilă.

Latex mixt sau hibrid. Se vorbește despre calea de mijloc perfectă între cele două soluții văzute mai sus. O saltea din latex mixt, numită și hibridă, vede prezența materialelor naturale și sintetice împreună. Consecința este că prețul este mai accesibil decât latexul pur și că calitatea este încă mai mare în comparație cu o saltea complet sintetică. Deloc surprinzător, este cel mai cumpărat tip de italieni.

Diferențele dintre saltelele din latex și saltelele din spumă cu memorie

Auzim adesea despre latex și spumă cu memorie și de foarte multe ori acești doi termeni sunt confuzi, crezând în mod eronat că sunt același tip de produs. În realitate, în ciuda împărtășirii unor caracteristici, saltelele din spumă cu memorie și saltelele din latex au în schimb diferențe foarte marcate, pe care este necesar să le investigăm.

Tehnici de producție - Prima diferență foarte importantă între produsele în cauză se regăsește în tehnicile de producție ale acestor două saltele. Pe de o parte, latexul, așa cum sa văzut mai sus, este un material natural, în special o rășină, care suferă un proces de solidificare care îl face utilizabil.

Pe de altă parte, însă, spuma cu memorie este produsă folosind spumă poliuretanică vâscoelastică, deci un material de origine sintetică brevetat în anii 2000.

Termosensibilitate și căldură - Spuma cu memorie este cunoscută în întreaga lume pentru termosensibilitatea, care permite saltelei să se adapteze urmând formele corpului celor care dorm pe ea. Aceasta nu este o caracteristică a latexului, un material care nu este termosensibil, ci termoreglator. Latexul are așadar particularități care îl fac foarte diferit de memorie, mai exact, reglează temperatura corpului, îmbunătățind transpirația și crescând gradul de prospețime al celor care îl folosesc.

Alege dintre cele mai noi modele de sezlong pentru gradina si interior Te-ar putea interesa si: Alege dintre cele mai noi modele de sezlong pentru gradina si interior

Ergonomie - Ambele tipuri de saltele pot fi considerate ergonomice, deși în moduri diferite. Saltelele din latex sunt renumite pentru elasticitatea lor mare, dar si pentru ca suporta perfect greutatea corporala a celor care le folosesc. Din acest punct de vedere, spuma cu memorie este mai performantă decât latexul. Acest lucru se datorează faptului că este un material cu o capacitate de absorbție mai mare.

Alergeni - Tot in acest caz vorbim despre o particularitate pe care cele doua complemente o impartasesc si anume protectia impotriva acarienilor, mucegaiurilor, bacteriilor si diferitilor alergeni. Pe de altă parte, pentru a obține acest rezultat, trebuie să le curățați întotdeauna corect, iar saltelele din latex au nevoie de mai multă atenție decât spuma cu memorie.

Diferențele dintre saltelele din latex și saltelele cu arcuri

Știm cu toții că una este latexul, alta este o saltea cu arcuri, dar și aici merită să descoperim care sunt principalele diferențe dintre cele două tipuri.

Tehnici de producție - Aici diferențele sunt evidente, deoarece saltelele cu arcuri sunt prevăzute cu arcuri elicoidale, care pot fi sau nu ambalate. In consecinta vorbim de o saltea multicomponenta, in timp ce cele din latex sunt realizate dintr-un singur bloc de material.

Reglarea căldurii - Am avut deja ocazia să descoperim că saltelele compuse din latex au o proprietate de termoreglare remarcabilă, dar aceasta aparține și modelelor cu arcuri. Motivul este de identificat în prezența diferitelor blocuri și spațiul dintre arcuri, ceea ce oferă posibilitatea ca aerul să circule fără probleme. În consecință, căldura este lăsată să se disipeze chiar și în cele mai călduroase nopți, cum ar fi vara. 

Rigiditate - Spre deosebire de latex și spumă cu memorie, arcurile nu pot garanta același nivel de ergonomie ca și salteaua, rezultând astfel mult mai rigide. Desi nu sunt cele mai bune din punct de vedere ergonomic, trebuie spus ca arcurile sunt optime pentru sustinerea greutatii corporale pe timpul noptii. În cele din urmă, este corect să subliniem că saltelele cu arcuri se dovedesc a fi mai eficiente cu persoanele cu o construcție mare.

Alergeni - Pe de o parte, știm deja că latexul este un material care vă permite să scăpați cu ușurință de acarieni, mucegaiuri, bacterii și multe altele. Cu toate acestea, aceasta nu este o particularitate care aparține unui model cu arcuri, care, dimpotrivă, ar putea favoriza apariția alergenilor și acumularea de praf. Tot din cauza faptului ca aceste accesorii nu pot fi decaptusite, ceea ce este posibil in schimb cu saltelele din latex.


Ce nota merita acest Articol:
Claudia

Claudia - Iasi, 33 ani

Scriu cu drag despre: moda, fashion, stiri mondene. Am terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti. Sunt content writer din 2010 si am creat content pentru cele mai populare site-uri de fashion din Romania. Pe foxi.ro sunt editor si coordonator de proiect.

Nu sunt Comentarii la Cum sa alegi o saltea buna pentru un somn odihnitor

Raspunde corect la intrebarea:
Cate anotimpuri are anul?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×