Cum să petreci timp de calitate cu copilul tău: Idei și soluții

Cum să petreci timp de calitate cu copilul tău: Idei și soluții

Sursă foto: Shutterstock

Timpul petrecut cu copilul tău trebuie să fie de calitate, mai ales dacă momentele dedicate întregii familii nu sunt la fel de dese precum ți-ai dori. Îți venim în ajutor cu câteva soluții la îndemâna oricui și benefice pentru dezvoltarea celui mic. Inspiră-te din acest articol și adaptează ideile în funcție de preocupările voastre. 

Citiți împreună în fiecare zi

Lectura contribuie la dezvoltarea vocabularului, memoriei, atenției, abilităților sociale și nu numai. Poveștile potrivite pot fi atât educative, cât și distractive. Spre exemplu, cărțile pentru copii scrise de Alex Moldovan îi cuceresc pe micii cititori datorită personajelor puternice, situațiilor pline de aventură, și stilului amuzant și creativ care adăpostește multe învățături despre familie, emoții și diferențele dintre oameni.

Dacă preșcolarul evită să citească și nu a descoperit încă pasiunea pentru lectură, poți recurge la câteva metode pentru a-l atrage în lumea cărților. Începe prin a crea un colț deosebit și confortabil, cu un cort improvizat, luminițe, perne și pături pufoase, în funcție de preferințele copilului. Alegerea poveștii potrivite este, de asemenea, foarte importantă. Optează pentru o carte cu ilustrații, ușor de parcurs, interesantă și captivantă, plină de învătăminte așa cum este „Băiețelul care se putea mușca de nas” de Alex Moldovan. Dacă reticența celui mic vine din faptul că citește greu, cu cât dedică mai mult timp lecturii, cu atât mai ușor și mai plăcut va deveni pentru el. 

În schimb, copiii mai mari pot fi fermecați de personajul Olguța, o puștoaică originală, neîndemânatică și fără prea mulți prieteni, dar care poate rezolva problemele oamenilor mari. Aventurile și învățăturile fetei pot fi citite în cele 3 volume scrise de Alex Moldovan. 

Codul Bunelor Maniere - Reguli De Baza Despre Cum Sa Te Comporti In Societate Te-ar putea interesa si: Codul Bunelor Maniere - Reguli De Baza Despre Cum Sa Te Comporti In Societate

Indiferent de pasiunile copilului tău, poți găsi autori sau povești care să îi inspire și să le deschidă calea spre lectură. Mai mult, dacă citiți împreună într-un mediu plăcut, șansele de reușită sunt mult mai mari. Încearcă să formezi un obicei zilnic în care să parcurgeți măcar câteva pagini dintr-o carte.

Încurajează discuțiile sau dezbaterile 

Dedică o parte din timpul petrecut cu copilul, discuțiilor. Încurajează-l să îți povestească ce a învățat la școală și ce a citit, astfel încât să îl ajuți să își dezvolte memoria, capacitatea de a sintetiza informațiile, de a-și exprima părerile și de a-și susține argumentele. De asemenea, stimulează-i curiozitatea și gândirea critică. 

Organizează activități și jocuri pe baza cărților

Pentru a petrece timp de calitate împreună, a favoriza pasiunea pentru citit și a diversifica activitățile zilnice, organizează tot felul de jocuri sau provocări pe baza cărților lecturate. Spre exemplu, puteți alege câte o ținută în culorile specifice caselor de la Hogwarts și să rememorați numele personajelor și alte detalii din cele 7 volume, sau să mergeți să identificați la magazinul Arthurărie, cadouri cu personajele preferate: Peppa Pig, Harry Potter, Pippi Șosețica, Apolodor, Moomin etc. Totodată, această idee poate fi aplicată pentru seria „Școala pentru bine și rău”, de Soman Chainani, proaspăt ecranizată Netflix. 

Găsește mereu noi modalități de a petrece timpul liber în familie, benefice pentru dezvoltarea copilului tău. Lectura, discuțiile și activitățile pe baza cărților citite sunt doar câteva dintre ideile pe care să le iei în considerare. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Cum să petreci timp de calitate cu copilul tău: Idei și soluții

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×