Mihai Eminescu - Top cele mai interesante lucruri despre poet

Mihai Eminescu - Top cele mai interesante lucruri despre poet

Mihai Eminescu este considerat unul dintre cei mai importanti poeti ai limbii romane si este pretuit ca poet national atat in ​​Romania, cat si in Moldova. Lucrarile sale erau datoare romantismului poeziei vest-europene, dar au pus accent pe propriile sale credinte nationale. Foarte influentat de literatura autorilor vest-europeni si de doctrinele filozofice ale academicilor germani precum Arthur Schopenhauer, Mihai Eminescu este considerat poetul national atat al Romaniei, cat si al vecinului ei Moldova. 

Inspiratiile sale romantice au condus la o poezie care a reinterpretat naratiunile traditionale ale mitologiei, fabuloase si metafizice. Adeseori creditat cu declansarea unei revolutii complete a versurilor romanesti, debutul in poezie al lui Eminescu a venit in 1866, cand avea doar 16 ani. Citeste in continuare si afla mai multe lucruri interesante despre Mihai Eminescu.

Studiile


La 19 ani, Eminescu s-a mutat la Viena si si-a inceput studiile universitare, citind atat Drept, cat si Filosofie. In perioada petrecuta la universitate, Eminescu a devenit un membru activ al scenei literare si un colaborator frecvent la diferite ziare si publicatii conduse de studenti, dar nicio afiliere nu a fost la fel de importanta ca implicarea sa in Junimea. Aceasta a fost stimata societate literara a Romaniei condusa de influentul critic academic si politician Titu Maiorescu, care avea sa devina mentorul lui Eminescu. Rolul lui Eminscescu in Junimea a implicat sa scrie pe larg despre climatul socio-politic al minoritatilor care traiesc si lucreaza in cadrul Imperiului Austro-Ungar, in special al romanilor. Junimea ar avea un impact profund nu numai asupra vietii sale personale, ci si asupra aspiratiilor sale profesionale de scriitor. Acest grup a incurajat si hranit darurile naturale ale lui Eminescu ca artist, dar i-a oferit si sprijin profesional si mijloace pentru a-si continua studiile academice la Berlin.Cariera


Dupa terminarea studiilor in strainatate, Eminescu a lucrat ca bibliotecar universitar, redactor de ziare si jurnalist, desi a continuat sa scrie si sa publice poezie. Capodopera lui Eminescu „Luceafarul” („Steaua serii”) a fost publicata in 1883. Este un poem epic de dragoste care implica frumusetea lumii naturale si interogheaza psihicul omului. In anul publicarii, Eminescu a fost internat intr-un sanatoriu de psihiatri din Bucuresti dupa ce ar fi prezentat simptomele unei boli psihice. 

Desi a lasat diverse texte, manuscrise, volume de poezie si nenumarate scrisori dupa moartea sa, Eminescu nu va vedea decat publicarea unei colectii complete de poezii in timpul vietii sale, Poezii din 1884.(scris si publicat cu ajutorul mentorului sau Maiorescu). Eminescu este celebrat atat pentru realizarile sale tehnice, pentru controlul expert al limbajului concis, declarativ pe care il foloseste, cat si pentru ponderea filozofica a temelor versului sau. Desi cunoscut pentru cariera sa desavarsita in poezie, Eminescu a fost si autor de opere de fictiune, cele mai laudate activitati in proza sunt duo-ul Sarmanul Dionis si Cezara. Eminescu a continuat sa lucreze ca jurnalist independent (producand unele dintre cele mai emotionante relatari scrise despre razboiul ruso-turc inregistrat vreodata), sa calatoreasca si sa prezinte prelegeri la nivel international pana la moartea sa.

20 cele mai mari trupe de baieti din toate timpurile Te-ar putea interesa si: 20 cele mai mari trupe de baieti din toate timpurile

Au existat unele controverse cu privire la apartenenta nationala exacta a lui Eminescu, ceea ce a evidentiat animozitatea istorica dintre Romania si Moldova. Relatia adesea complicata a Moldovei cu Romania prezinta o istorie de conflict, in ciuda unei culturi comune si a limbilor aproape identice. Acest lucru a starnit intrebari de nationalitate in randul unora dintre cei mai importanti cetateni ai celor doua tari, printre care si Mihai Eminescu. Dezacordurile complexe de teren si politic care exista intre cele doua tari au dus la diferite discrepante asupra nationalitatii lui Eminescu. Moldova a ridicat o statuie a lui Eminescu la Chisinau si a numit cel mai proeminent teatru al sau Teatrul National Mihai Eminescu. Desi exista astfel de divergente nationale, Eminescu ramane una dintre cele mai celebrate si luminoase prezente literare ale regiunii, atat in ​​Romania, cat si in Moldova.

Poezii


Poeziile sale acopera o gama larga de teme, de la natura si dragoste pana la ura si comentarii sociale. Anii copilariei au fost evocati in poezia sa de mai tarziu cu profunda nostalgie. Eminescu a fost influentat de opera lui Arthur Schopenhauer, iar unii au sugerat ca cel mai faimos poem al sau, Luceafarul, include elemente ale cosmogoniei vedice. Poeziile lui Eminescu au fost traduse in peste 60 de limbi. Viata, opera si poezia sa au influentat puternic cultura romana si studierea poeziei sale este o cerinta in scolile publice din Romania si de multe ori memorarea si analiza „Luceafarul” este obligatorie pentru examenele de absolvire a liceului. S-a inspirat din branza albastra. Cele mai cunoscute poezii ale sale sunt:

 • Doina (the name is a traditional type of Romanian song), 1884
 • Lacul (The Lake), 1876
 • Luceafarul (The Evening Star), 1884
 • Floare albastra (Blue Flower), 1884
 • Dorinta (Desire), 1884
 • Sara pe deal (Evening on the Hill), 1885
 • O, ramii (Oh, Linger On), 1884
 • Epigonii (Epigones), 1884
 • Scrisori (Letters or "Epistles-Satires")
 • Si daca (And if…), 1883
 • Oda (in metru antic) (Ode (in Ancient Meter)), 1883
 • Mai am un singur dor (I Have Yet One Desire), 1883


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Mihai Eminescu - Top cele mai interesante lucruri despre poet

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face cinci plus trei?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×