Top artiști emblematici ai dadaismului

Top artiști emblematici ai dadaismului

Dadaismul este un curent artistic radical din anii 1910, care a schimbat radical modul în care arta este conceputa și percepută. Cu scopul de a schimba arta și societatea, aceste gânduri și idei au fost gazduite la cluburile mondene, la ateliere și galerii din opt orașe diferite din întreaga lume. Unele dintre artiștii emblematici care au contribuit la această mișcare printr-o abordare provocatoare și intelectuală inovatoare sunt:

 1. Marcel Duchamp: Cunoscut pentru lucrări precum: "Fountain" și "Bride Stripped Bare by Her Bachelors, Even”,Duchamp este considerat unul dintre principalii inițiatori ai Dadaismului. S-a născut în Franța și, în scurt timp, s-a mutat în Statele Unite, unde a definit ulterior conceptul de 'ready-made'. Lucrările sale au răscolit puținele concepte existente și starea de spirit a epocii - el susținând că arta trebuie să creeze confuzie și din acest motiv și-a asumat numele River Bridge, care în alte limbi poate interpreta sensul ambiguu,care se aflau la baza gândirii sale.Într-un anumit sens, Duchamp a reușit să rupă regulile abordării convenționale a artei și să construiască propria sa teorie a artei,care se poate găsi și astăzi în lucrările sale.

  
  
  
 2. Man Ray: Supranumit părintele artei fotografice, Man Ray a fost unul dintre primii artiști dadaisti care au contribuit la formarea peisajului artistic al acelei perioade. El a folosit elemente narrative și non-narrative în lucrările sale și a fost fondatorul fotografiei de abstracție și fotografiei subiective. Unul dintre elementele fotografiilor sale a fost prezența elementelor de iluzii optice și truc uri stereoscopice.Lucrările sale au motivat un nou mod de gândire și acțiune în arta contemporană.Și-a propus să redirecționeze subiectele semnificative în interactiune cu realitatea și s-a concentrat atât asupra fotografica, cât și asupra sculpturii.

 3. Hannah Höch: Unul dintre puținii artiști femei dadaisti,Hannah Höch a fost o artistă și profesionistă de grafică germană care a făcut diverse lucrări de grafică și sculptură, precum și lucrări de artă fotografică. Lucrările sale au îmbinat elemente de fotografie, desene, și alte materiale printate cu forme abstracte. Lucrări precum "Cut with the Dada Kitchen Knife Through the Last Weimar Beer-Belly Cultural Epoch in Germany" și "DaDa Sturtz" au fost cunoaște internațional ca fiind unele dintre cele mai bogate și dinamice lucrări care s-au făcut vreodată. Printr-o abordare inovatoare și provocatoare, lucrările sale au contribuit la transformarea peisajului artistic.

  Top eroi și răufăcători din Războiul Stelelor Te-ar putea interesa si: Top eroi și răufăcători din Războiul Stelelor
 4. Kurt Schwitters: Unul dintre fondatorii muzeeului cabarets dada din Hanovra, Schwitters a fost un familiar al acestei mișcări. A participat la numeroase expoziții, călătorii și publicații, lucrând peisajul dada și influențând modul de a vedea și de a aborda modul de lucru al artistului. Lucrările sale au devenit în cea mai mare parte fuziuni fantastice, folosind materiale disparate, perioade diferite și obiecte comune. Lucrările sale s-au născut din a Fi foarte interesat de experiența sa artistică și a transforma obiectele colectate într-o cartografie construită manual care poate fi parcursă în moduri multiple.

 5. Jean Arp: Acesta a devenit unul dintre marii artiști ai mișcării Dada și cel mai important sculptor al acestei noi abordări a artei. Lucrările sale au marcat punctul culminant al convergenței folosirii elementelor aleatoare și intențiilor artistice și a fost unul dintre primii artiști care a folosit elementele aleatorii și stereotipurile în scopuri artistice. Arp a folosit structurile fractale, precum și elemente din natura vie. El a creeat machete care simbolizează structuri, forme și imagini abstracte. Arp a fost și unul dintre membrii fondatori ai grupului surrealist, unde a demonstrat un interes puternic pentru subiecte spirituale și religioase și simbolurile sale sunt oglindirea acestora.

Dadaismul are o istorie interesantă și este marcată de contribuția artiștilor intelectuali și intelectuali. Artiști precum Marcel Duchamp, Man Ray, Hannah Höch, Kurt Schwitters și Jean Arp au contribuit în mod semnificativ la configurarea acestei mișcări și reprezintă unele dintre cei mai notabili artiști emblematici ai Dadaismului. Lucrările lor au schimbat radical modul în care arta este percepută și au contribuit la consolidarea conștiinței artistice pentru generațiile următoare. Astăzi, aceste lucrări sunt un omagiu la istoria artelor și la credința în inovare și creativitate.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Top artiști emblematici ai dadaismului

Raspunde corect la intrebarea:
In ce luna suntem?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×