Ce este igiena somnului și de ce este atât de importantă?

Ce este igiena somnului și de ce este atât de importantă?

Igiena somnului: O Introducere Igiena somnului se referă la setul de practici și însărcinări destinate menținerii unei calități optime a somnului. Principiile igienei somnului presupun practici menite să optimizeze noaptea și starea de spirit pe parcursul zilei. Prin urmare, este important să se ia cunoștință de modul în care funcționează somnul și de ce igiena somnului este atât de importantă.

Cum funcționează somnul Ciclul somnului se referă la perioadele de somn adânc și ușor pentru a împrospăta corpul și mintea. Ciclul somnului constă în cinci etape: trezire, apare somnul liniștit, stadiul 1, stadiul 2 și stadiul REM (Rapid Eye Movement – mișcarea rapidă a ochilor). În momentul în care adormiți, intrând în stadiul 1, vă plimbați între stadiul 1 și stadiul 2. Aceste două stadii se repetă, fiecare dintre ele durează aproximativ 20 de minute. După aceea, ajungeți în stadiul REM. Acesta este stadiul în care visați; este, de asemenea, un stadiu al somnului în care se intensifică funcțiile cognitive și emotionale ale minții. Acest stadiu durează de obicei câteva minute și, odată ce ajungeți la sfârșitul său, săriți înapoi în stadiul 1 și reluați ciclul. O persoană se poate aștepta să treacă prin acest ciclu de cinci stadii de somn de câteva ori pe noapte.De ce este atât de importantă igiena somnului Un somn întreg, de calitate, asigură întregului corp o reîmprospătare generală; lucru ce poate fi obținut doar prin îndeplinirea principiilor igienei somnului. Prin urmare, somnul de bună calitate nu este doar important pentru gândire și asimilarea informațiilor, ci și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate. Iata câteva avantaje ce decurg din îndeplinirea acestor principii:

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase: Somnul poate ajuta la prevenirea obezității, deoarece are un efect direct asupra controlului apetitului și al hormonilor ce influențează greutatea corporală.

Reglarea dispoziției: Somnul, odată ce va fi suficient și adecvat, va regla producția de melatonină, serotonina și hormonul de creștere pe care le produce corpul, astfel încât să se reducă depresia sau să se stagneze efectul negativ al stresului.

Ce este uleiul de aloe vera? Beneficiile sale, utilizărea și cum se face Te-ar putea interesa si: Ce este uleiul de aloe vera? Beneficiile sale, utilizărea și cum se face

Sistemul imunitar îmbunătățit: Principiile igienei somnului influențează direct sănătatea sistemului imunitar, fiind responsabil și de îmbunătățirea acestuia.

Cum puteti imbunatati igiena somnului Îmbunătățirea igienei somnului presupune respectarea câtorva prevederi și implicare reală pentru a obține beneficiile enumerate mai sus. Iata cateva dintre aceste practici ce trebuie urmate pentru a-ti îmbunătăți igiena somnului:

Ajustarea routinei somnului: Păstrăvirea aceleiași ore pentru a merge la culcare și a te trezi în fiecare dimineață contribuie la reglementarea ciclului somnului. Asigurarea unei ore de somn de calitate într-un mediu întunecat, liniștit și răcoros este extrem de importantă.

Moderarea consumului de cofeină și alcool: Atât cofeina, cât și alcoolul pot avea un efect negativ asupra adormirii și asupra somnului. În timp ce alcoolul poate contribui la adormire rapidă, poate deranja somnul pe parcursul nopții. Pe de altă parte, cofeina poate interfera cu somnul, sarcina studiilor fiind de a determina modul în care anumite produse stimulatoare influențează somnul.

Igiena alimentației: Alimentele și băuturile consumate înainte de somn pot contribui la o adormire mai ușoară și mai adâncă și, prin urmare, la o calitate mai bună a somnului. Acest lucru poate fi obținut prin crearea unei diete bogate în nutrienți și prin evitarea consumului alimentelor greu digerabile, precum și a produselor cu carbohidrați rafinați și grasimi trans la cină.

Evitarea dispozitivelor electronice înainte de culcare: Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare poate perturba odihna, deoarece lumina emitată de aceste dispozitive poate provoca stimularea ochilor, ceea ce duce la o stare de agitație ce poate dura ore întregi și poate afecta calitatea somnului.

Igiena somnului este un set de principii menite să optimizeze calitatea somnului, astfel încât să se îmbunătățească starea de spirit, sănătatea generală și performanța mentală a oricărei persoane. Acest lucru se poate obține prin respectarea prevederilor enumerate mai sus. 


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Ce este igiena somnului și de ce este atât de importantă?

Raspunde corect la intrebarea:
Cat face 5 ori 5?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×