Sentimente - Cele 15 tipuri de sentimente umane

Sentimente - Cele 15 tipuri de sentimente umane

Sentimentele sunt reactii pe care fiintele umane le experimenteaza ca raspuns la evenimente sau situatii. Tipul de sentiment pe care o traieste o persoana este determinat de circumstanta care declanseaza sentimentul. De exemplu, o persoana experimenteaza bucurie cand primeste vesti bune. O persoana experimenteaza frica atunci cand este amenintata.

Sentimentele au o influenta puternica asupra vietii noastre de zi cu zi. Luam decizii in functie de faptul ca suntem fericiti, suparati, tristi, plictisiti sau frustrati. Alegem activitati si hobby-uri in functie de emotiile pe care le provoaca. Intelegerea sentimentelor ne poate ajuta sa navigam prin viata cu mai multa usurinta si stabilitate. Vezi mai jos care sunt cele 15 sentimente pe care le experimentan in viata de zi cu zi.

Sentimente vs. Emotii


In primul rand, trebuie sa diferentiem sentimentele de emotii. Desi acesti doi termeni sunt folositi in multe cazuri indistinct, vom vedea definitia fiecaruia dintre ei. Emotiile sunt impulsuri care implica reactii automate si constituie un set innascut de sisteme de adaptare la mediu din partea individului. De obicei, emotiile au o durata mai mica decat sentimentele si sunt cele care impulsioneaza si motiveaza oamenii sa actioneze. Sunt mai scurte, dar si mai intense. Sentimentele sunt blocuri de informatii integrate, sinteza de date din experientele anterioare pe care persoana le-a trait, dorinte, proiecte si sistemul de valori insusi. Poti intelege sentimentele ca o stare subiectiva a persoanei care apare ca urmare a emotiilor care provoaca ceva sau cuiva. Sunt o dispozitie afectiva si sunt de obicei de lunga durata. Ele sunt un ghid intern asupra modului in care persoana isi dirijeaza viata si se confrunta cu mediul.Cele 15 tipuri de sentimente


Tristetea

Acest sentiment apare ca raspuns la evenimente care sunt considerate neplacute sau nedorite. Persoana se simte deprimata, doreste sa planga si stima de sine scazuta. Principalii declansatori ai tristetii sunt separarea fizica sau psihologica, pierderea sau esecul, dezamagirea sau situatiile de neputinta.

Furia

Este definita ca un raspuns de iritabilitate sau de furie care apare atunci cand persoana simte ca ii sunt incalcate drepturile. Principalii declansatori ai furiei sunt situatiile in care individul se simte ranit, inselat sau tradat. Sunt situatii care blocheaza persoana si o impiedica sa-si atinga scopul.

Frica

Acest sentiment este produs de aparitia unui pericol sau de posibila lui aparitie iminenta. Acesta serveste ca semnal de avertizare, avertizand asupra proximitatii unui pericol pentru integritatea individului. Frica pe care o simte persoana va fi legata de resursele sau capacitatile reale sau subiective pe care le are pentru a-i face fata. Adica, in cazurile in care persoana crede ca nu are suficiente resurse pentru a face fata situatiei va avea un sentiment mai mare de frica decat daca stie ca este capabila sa scape cu usurinta din situatia dificila.

Povesti pentru copii: Cele mai bune povesti Te-ar putea interesa si: Povesti pentru copii: Cele mai bune povesti

Ostilitatea

Este definit ca un sentiment de ostilitate, acrimonie si indignare care este insotit de raspunsuri implicite verbale si/sau motorii. Principalii factori declansatori sunt violenta fizica si ostilitatea indirecta. Cand persoana percepe ca un alt individ ii arata lui sau unei persoane dragi din mediul sau atitudini de iritabilitate, resentimente sau suspiciune.

Deznadejdea

Acest sentiment este caracterizat de o credinta subiectiva a persoanei care nu are alternativa mica sau deloc pentru a modifica o situatie neplacuta. Sau te simti incapabil sa-ti mobilizezi propria energie si sa o folosesti in beneficiul tau. Acest sentiment este luat in considerare in cazurile persoanelor cu depresie deoarece, dupa cum au aratat numeroase studii, se coreleaza cu ideile si incercarile autolitice. Principalii factori declansatori sunt de obicei declinul sau deteriorarea starii fizice si/sau psihologice, izolarea sociala si stresul pe termen lung.

Frustrare

Acest sentiment apare atunci cand asteptarile unei persoane nu sunt satisfacute prin faptul ca nu poate realiza ceea ce s-a intentionat. Cu cat asteptarile sau dorintele de a-l atinge sunt mai mari, cu atat este mai mare frustrarea daca nu este realizata. Declansatorul principal este esecul unei dorinte sau sperante de a realiza ceva.

Ura

Este definita ca antipatie sau aversiunea fata de ceva sau cineva. Exista, de asemenea, sentimentul de a dori raul pentru subiectul sau obiectul urat. Principalii declansatori sunt persoanele sau evenimentele care provoaca sau ameninta existenta persoanei.

Vina

Sentimentul de vinovatie apare din credinta sau sentimentul de a fi incalcat standardele etice personale sau sociale, mai ales daca cineva a fost ranit. Principalul declansator este lipsa (sau credinta ca a comis-o) pe care o indeplineste o persoana si care are ca rezultat remuscari si constiinta proasta.

Gelozia

Se defineste ca sentimentul trait de o persoana atunci cand banuieste ca persoana pe care o iubeste sau o iubeste pentru o alta persoana, sau cand simte ca o alta persoana prefera o a treia in locul ei. Diferite situatii reale sau percepute ca amenintatoare de catre persoana pot declansa astfel de sentimente.
Cele mai bune locuri de vizitat din lume Te-ar putea interesa si: Cele mai bune locuri de vizitat din lume

Fericire

Acest sentiment are un mare impact asupra persoanei. Este modul in care viata este apreciata pozitiv in ansamblul ei si in diferitele ei aspecte ca familia, cuplul sau munca. Au fost demonstrate o serie de beneficii derivate din fericire ca cresterea empatiei, creativitatii, invatarii sau comportamentelor altruiste. Principalii declansatori sunt atingerea de catre persoana a scopurilor sau obiectivelor pe care si le doreste si congruenta dintre ceea ce isi doreste si ceea ce are.

Umorul

Se refera la perceptia unui stimul ca distractie si poate fi insotita de expresii fizice precum zambetul sau rasul. De asemenea, ofera persoanei o predispozitie buna de a indeplini o sarcina. Declansatorii pot fi foarte variati si de natura diversa, desi de obicei este implicata o situatie sau un mediu social.

Bucuria

Acest sentiment se caracterizeaza prin producerea unei bune dispozitii si bunastare personala, in plus individul care se afla in aceasta stare tinde sa aiba o atitudine constructiva si optimista. Declansatorul este de obicei un eveniment pe care persoana il percepe ca fiind favorabil. Poate fi insotit si de vreun semn fizic precum zambetul. Poate fi o stare trecatoare ca urmare a unui fapt concret (procesarea unui examen sau obtinerea unui loc de munca), sau o tendinta vitala sau atitudine obisnuita cu care o persoana isi dirijeaza viata.

Dragostea

Acest sentiment este definit ca afectiunea pe care o simtim pentru o persoana, animal, lucru sau idee. Declansatorii sunt perceptiile sau evaluarile subiective pe care le facem celeilalte persoane. Alti factori precum singuratatea sau nesiguranta pot duce la simtirea dragostei ca o necesitate.

Recunostinta

Acest sentiment este experimentat atunci cand o persoana apreciaza favoarea sau beneficiul pe care cineva le-a acordat. Este insotita de dorinta de a corespunde cu acelasi tratament. Principalii declansatori pot fi actiunile efectuate de o alta persoana sau un sentiment de bunastare generala pe care persoana il pretuieste si, prin urmare, apreciaza sa il aiba.

Speranta

Acest sentiment este definit ca credinta din partea persoanei ca poate atinge obiectivele sau scopurile propuse. Individul crede ca are capacitatea sau resursele de a face fata unei anumite situatii. In plus, acest sentiment poate actiona ca un stimul, oferind motivatie si energie care vizeaza tocmai realizarea a ceea ce se propune. Declansatoarele pot fi foarte variate. Pe de o parte, increderea pe care o are persoana in sine. Si, pe de alta parte, o situatie adversa poate predispune persoana sa simta speranta de a o depasi.


Ce nota merita acest Articol:

Nu sunt Comentarii la Sentimente - Cele 15 tipuri de sentimente umane

Raspunde corect la intrebarea:
In ce an a fost revolutia din Romania?
Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×